WTF, er zijn milieuregels op Mars

VERVUIL NIET!
Nog voordat we er voet aan land hebben gezet (waar blijft die bemande vlucht, Elon?) is er al regelgeving om het rode planeetje vooral niet te besmetten. Iets dat de NASA honderden miljoenen dollars kost.

Voor iedere missie naar Mars geeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie een vermogen uit aan het ontsmetten van apparatuur. De gedachte hierachter is dat we geen microben en bacteriën naar Mars willen transporteren, terwijl we er met robotjes rondkarren en penissen tekenen.

In het tijdschrift Nature Geoscience spreken twee wetenschappers zich uit tegen dergelijke smetvrees-regelgeving. Het zou ruimteorganisaties onnodig op kosten jagen en de vooruitgang in de weg staan. In sommige gevallen gaat 10 procent van het budget op aan sterilisatie van gereedschap en materieel, en om aan de limiet van 300.000 bacteriesporen te komen.

Maar het blijkt allemaal overbodig. Terwijl we hard proberen om Mars niet te bevlekken, gaan de onderzoekers er vanuit dat dit allang gebeurd is middels stukken asteroïden die hier zijn ingeslagen en puin de ruimte in hebben gestuurd.

Conclusie:

“If Earth micro-organisms can thrive on Mars, they almost certainly already do; and if they cannot, the transfer of Earth life to Mars should be of no concern, as it would simply not survive. We cannot see how our current program of Mars exploration might pose any real threat to a possible Martian biosphere.”

3 reacties

  1. Leuk, maar wat men even vergeet is dat dit hoofdzakelijk word gedaan om “false positives” te voorkomen. Straks blaat er iemand heel blij dat ze leven hebben gevonden op mars omdat er toevallig een strontvlieg onder het wiel van de mars rover zat. Dat is natuurlijk niet de beoeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *