WTF: Nieuwe MacBook Pro is trager dan oude versie

Je mag best wat verwachten voor €5000 euro
Een nieuw schandaal op komst?

Als je een gloednieuwe MacBook Pro koopt voor een paar duizend euro, dan verwacht je dat hij de editie van vorig jaar in elk geval evenaart, toch? Nu, als je de titel hebt gelezen, dan weet je al dat het in de praktijk anders is. Tests concluderen dat de MacBook Pro 2018 ondanks zijn gigantische prijskaartje niet op kan tegen de uitvoering uit 2017.

Het hele probleem omtrent dit spraakmakende nieuwtje zit hem in de processor. Waar de MacBook Pro 2017 een i7-7820HQ processor met een kloksnelheid van 2,6 GHz hanteert, is de nieuwste uitvoering uitgerust met een gloednieuwe, razendsnelle i9-8950HK processor van 2,9 GHz. Beide chips kunnen opgevoerd worden naar respectievelijk 4,3 en 4,8 GHz. De topsnelheid is daarentegen niet het probleem, maar juist de minimum rekenkracht.

Wanneer YouTuber David Lee de twee peperdure laptops aan het werk zet, merkt hij iets geks. Wanneer hij een video rendert in 4K (met Adobe Premiere) merkt hij dat de 2018-uitvoering er met ruim 39 minuten zo’n 4 minuten langer over doet dan de MacBook Pro 2017. Hoezo dat dan?

Het blijkt dat de i9 veel te warm wordt voor de huidige behuizing, waardoor de kloksnelheid naar een deprimerende 2,2 GHz wordt teruggeschroefd wanneer hij onder druk komt te staan. Kortom, je betaalt simpelweg voor de processor al €340 euro meer voor je MacBook als je voor de i9 kiest, maar je zou het geld net zo goed door de plee kunnen spoelen. Check hier wat de duurste MacBook Pro 2018 je zou kosten, inclusief vernieuwd toetsenbord.

Realiseer dus wanneer je lekker op de Apple-site aan het shoppen bent, dat wanneer je de i9 in je winkelmandje gooit, dat het helemaal geen winst oplevert. Nouja, het levert Apple een hoop winst op zonder de consument er wat voor terug te geven. Sterker nog, je bent dus beter af met een MacBook Pro 2017! Voor meer advies (van een minder sceptische schrijver) vind je hier een guide voor welke MacBook je het beste kunt kopen.

[gv data=”Dx8J125s4cg”][/gv]

7 reacties

  1. Apple apparaten “Throttlen” de CPU al jaren :’)
    Maar ondertussen krijgt Google alweer een boete..
    (Of Microsoft die IE/Edge voorgeinstalleerd, maar ondertussen is Safari gewoon niet volledig te vervangen…

      • @healey: warmte ontwikkeling is een Intel probleem, maar koeling is géén Intel probleem, maar een probleem (of uitdaging) voor de systeembouwer. Apple had dit van te voren kunnen (lees: moeten) weten en daar de behuizing, koeling en/of airflow op kunnen aanpassen. Maar ja, als er in Cupertino geen 70% maar slechts 69% winst op een laptop zou worden gemaakt, dan zullen er een aantal sales reps en/of design engineers voor hun baan moeten vrezen.

  2. Ik blijf het zeggen, Apple is gewoon niet meer het Apple van 5 jaar geleden … PUNT !
    Blijkt uit alles, de hardware maar ook met name de software de laatste jaren.
    Enige waar wel een stijgende lijn in zit is de prijs.

    • @turbobrick: Dit is wel onvergeeflijk. Alsof een auto met 700 pk voorwielaandrijving mee krijgt en een minuscule intercooler. Ja, je hebt 700 pk. Je kan het alleen nooit gebruiken. Echt bizar slecht dit. Daarom is het waarschijnlijk het beste om altijd voor het instapmodel 15″ te gaan. Dan heb je voldoende power, 4GB grafische kaart en 16 GB geheugen. Het blijft een laptop, met 32GB gaat de accu weer erg snel leeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *