WTF: Xiaomi komt met AirPods rip-off ‘AirDots’ van $29 dollar

Yup, zo heten ze echt
Yup, zo heten ze echt…

Soms maken bedrijven zulke misselijkmakende keuzes dat zelfs de Chinese namaakmarkt (bekend van Naik, ReyBani en Cucci) moet lachen. En kom op, Xiaomi komt met draadloze oortjes genaamd AirDots. AIRDOTS.

Je hoeft geen Sherlock Holmes te heten om de inspiratie voor de AirDots te traceren. De gadgets featuren zo’n beetje alle functies van AirPods, van de tap-besturing tot de compacte oplaadcase. Wel ‘innoveert’ Xiaomi door silicone tips aan het design toe te voegen. Ik ben zelf nooit fan geweest van de homp hard plastic die je in je oor moet proppen. Geef mij een flexibele tip zodat de oortjes lekker vast zitten en ik helemaal afgesloten ben van de buitenwereld.

Die designkeuze is overigens tweeledig, want voor een prijs van 199 yuan (zo’n $29) gaat de geluidskwaliteit waarschijnlijk behoorlijk ruk zijn. Als de oordopjes in elk geval noise cancelling zijn, dan hoor je misschien nog iets van de hogere- en lagere tonen.

De AirDots zijn vooralsnog alleen in China te pre-orderen maar komen wellicht nog naar de rest van de wereld. Eén ding is daarentegen zeker: dergelijke rip-offs (of goedkope innovaties, als je positief wilt zijn) zijn een prettige vorm van concurrentie. Nu, Apple zal hun nieuwe AirPods niet goedkoper dan ‘reteduur’ maken. Ik bedoel, kijk naar al die functies en de kwaliteit van het geluid; dat kost nou eenmaal wat.

Wel geeft een product als de AirDot andere fabrikanten de ruimte om verschillende producten in de markt uit te brengen. Wie weet dat relatief goede, mid-range oordopjes straks gewoon bij je telefoon worden meegeleverd. Zo lang ze niet zo’n ongeïnspireerde klotenaam krijgen, ben ik al lang tevreden.

6 reacties

    • @pawarana: Die Apple oortjes blijven bij mij nooit zitten, EN ik moet ze toch letterlijk pijn toe in m’n oren duwen voordat hij fijn afsluit en daadwerkelijk een diepe(re) bass laat horen.
      Daarentegen vind je soortgelijke kwaliteit (met voor mij een betere pasvorm) oortjes van phillips regelmatig in budgetbakken voor een paar euro. Die heb ik altijd als reserve van m’n fatsoenlijke over-ear Sony headset.

      • @lolindir: Ja ik heb dit dus ook. Apple-oortjes zijn gewoon niet voor mijn oren gemaakt terwijl alles met een silicone tip overal in past. Sterker nog, mijn vriendin kocht laatst een nieuwe set en kreeg een zestal tips in verschillende groottes erbij. Kost de fabrikant niks en het past bij iedereen, zorgt voor beter geluid en sluit herrie van buitenaf af.

  1. Ze zijn wel minder lelijk dat die van Apple. Die hebben nog dat steeltje dat er toch wel een beetje belachelijk uit ziet als het uit het oor hangt. Senheisers van drie tientjes klinken ook prima. Bij geluid is het zeker niet zo dat duurder beter is, het tegendeel is eerder waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *