Xiaomi kondigt revolutionaire nieuwe batterij-tech aan

Xiaomi kondigt op Twitter een gloednieuwe batterij-technologie aan op basis van silicium en zuurstof. Gaat dit de industrie omver gooien?

Xiaomi maakt zich klaar voor de volgende toestellen in de Mi 11-vlaggenschip serie. Na de Mi 11 komt het Chinese merk volgende week met de Mi 11 Pro en Ultra. Die laatste krijgt daarbij een zeer interessant nieuw snufje. Xiaomi geeft de Mi 11 Ultra namelijk een nieuwe silicon-oxygen anode-batterij mee. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Xiaomi’s nieuwe batterij-tech

Een silicium-zuurstof-batterij maakt gebruik van de elektroden van die twee elementen. Eigenlijk gebruiken alle batterijen doorgaans lithium-ionen om energie op te slaan. De revolutionaire silicium-zuurstof-batterij gooit het roer dus volledig om.

De technologie werd voor het eerst ontwikkeld aan het Israel Institute of Technology. Het is dus geen in-house techniek van het Chinese merk. Maar Xiaomi is wel de allereerst smartphone-fabrikant die een silicium-zuurstof-batterij in een smartphone verwerkt.

De nieuwe technologie moet enkele flinke voordelen opleveren ten opzichte van een conventionele batterij. Allereerst is een silicon-zuurstof-batterij naar verluidt een stuk lichter dan een gewone batterij. Dat komt omdat deze techniek zuurstof-kathodes gebruikt en die zitten simpelweg in de lucht. Ze hoeven dus niet ‘in’ de batterij verwerkt te worden en dat scheelt wat betreft gewicht, dikte en eventueel prijs.

Daarnaast zou de nieuwe batterij ook sneller opgeladen kunnen worden. Het lijkt erop alsof de energiedichtheid van een dergelijke batterij ook nog eens 10 keer zo groot is als die van een lithium-ion-accu. Kortom, dunner, lichter én sneller opgeladen zijn meerdere gigantische vliegen in één klapt voor de smartphone-industrie.

Tenminste, als het praktisch gezien wat uitmaakt. Een vertegenwoordiger van Xiaomi kondigt de tech aan, maar legt verder niet uit in welke mate de Xiaomi Mi 11 Ultra de silicium-zuurstof-batterij toepast. Het zou zomaar kunnen dat het om een gewone lithium-ion-accu gaat, verrijkt met de nieuwe technologie. Mocht het daarentegen om een piepkleine, razendsnel opgeladen smartphone-accu gaan, dan heeft het Chinese merk mogelijk goud (of in dit geval silicium) in handen!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *