Xiaomi Magic Cube: modulaire smartphone uit China

Xiaomi Magic Cube modulaire smartphone
Gaan modulaire telefoons de trend van 2014 worden? Nadat Motorola onlangs al hun plannen voor Project Ara onthulde, lijkt het nu dat ook het Chinese Xiaomi werkt aan een smartphone die je zelf kan aanpassen.

De hype rondom modulaire telefoons werd enkele maanden geleden aangewakkerd toen de Nederlander Dave Hakkens zijn -virtuele- Phonebloks concept onthulde. De video ging viral en veel mensen zagen wel iets in zo’n smartphone die gemakkelijk te upgraden is. Lei Jun, CEO en mede-oprichter van Xiaomi, liet onlangs via Weibo deze afbeeldingen zien. Waarschijnlijk ‘per ongeluk’, want hij haalde ze snel daarna weer offline. In het Westen kennen we Xiaomi wellicht nog niet zo goed, maar dit bedrijf wordt ook wel het Apple van China genoemd.

Nieuwe modellen worden in recordtijd verkocht en zijn niet aan te slepen. Eerder dit jaar stapte Hugo Barra, een belangrijk persoon binnen het Android team van Google, over naar Xiaomi.

Volgens de laatste geruchten zou Motorola op korte termijn al een prototype kunnen onthullen van een modulaire telefoon. (via: talkandroid.com)

Xiaomi Magic Cube modulaire smartphone

Nog geen reacties

  1. Leuk idee zo’n modulaire smartphone, maar ik denk dat er te veel haken en ogen aanzitten. Elke module moet een eigen behuizing hebben, er zal een soort frame in moeten zitten; een compacte smartphone samenstellen zal meteen de specs drastisch verminderen. Opzich leuk dat je af en toe een beter onderdeel kunt toevoegen, maar je blijft ook wel bezig. Van elk onderdeel zal eens in de zoveel tijd weer een betere zijn. Dan update ik liever in 1 keer alles, en heb je het in een mooie en compacte behuizing zitten.

    • @bosje: exact. De mobiele telefoon is een wegwerpproduct geworden, en is hooguit een jaar of 3-4 houdbaar. In die korte tijd veranderd er veel in de wereld van de mobiele telecommunicatie. Ik durf de uitspraak wel aan dat onderdelen van telefoons die 4 jaar geleden zijn gemaakt nu nauwelijks nog te krijgen zijn. Connectoren veranderen, en eisen die mensen aan telefoons stellen veranderen. Een jaar of 8 geleden was er weinig vraag naar smartphones, hoewel die er wel al waren, en wilden mensen kleine telefoons en het liefst een Nokia. Nu is de trend groot en is Apple het topmerk. Ik verwacht dat in de toekomst de telefoon weer kleiner zal worden en dat Android het dominante OS zal zijn (wat het eigenlijk al is) en dat ios nog maar een klein marktaandeel zal hebben. De investering in een telefoon die modulair kan worden opgebouwd is in dat licht bezien vrij onzinnig. Het doet mij denken aan de Smart auto’s die verwisselbare panelen hadden. Dan konden mensen de “look” van hun auto veranderen. Dat is denk ik vrijwel nooit gebeurd. Barra lijkt een visionair maar ziet de mobiele telefoon eigenlijk als een statisch ding, een apparaat dat qua functionaliteit niet veranderd. Dat is denk ik een grote misvatting. Het uiterlijk en het formaat van de telefoon wordt in grote mate bepaald door hoe we de telefoon gebruiken. Ik merk zelf dat ik steeds minder bel, en steeds meer gebruik maak van tekst functies om te communiceren. De grafische interface wordt dus steeds belangrijker en de audio interface minder belangrijk. Een modulaire telefoon is veel te statisch om de snelle ontwikkeling binnen deze wereld bij te houden, en is enkel interessant voor een hele klein nichegroep van gebruikers met een technische knobbel. Een kansloos idee dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *