XPlotter: Betaalbare desktop plotter, laser cutter en engraver in één

De XPlotter is een plotter en graveermachine in één
Dit apparaat kan op alles kunstwerken branden.

Ik kom zeer regelmatig een product tegen op Kickstarter dat ik onbeschrijflijk graag wil hebben, ook al is het vaak slechts een toffe gimmick. De XPlotter is een desktop plotter, lasersnijder en graveermachine in één; een praktisch apparaat dat een waslijst aan toepassingen heeft.

Schrijven
Allereerst kan de XPlotter schrijven. Soms lijkt het alsof ik – na 23 jaar in de rimboe te hebben geleefd – voor het eerst een pen in mijn hand heb. Hoe vaak schrijven we nu nog? Voor die enkele keer dat ik moet schrijven heb ik vaak meerdere pogingen nodig. Een twaalfpack verjaardagskaarten is voor mij slechts genoeg voor één verjaardag.

De XPlotter kan vlekkeloos en zonder fouten schrijven in welk handschrift (of taal) dan ook. Ben je bijvoorbeeld niet bepaald een kalligraaf, dan kun je de XPlotter in het Japans of in het Elvish (Lord of the Rings) laten schrijven. Overigens is de ‘arm’ van de robot volledig verstelbaar; je kunt in de houder ook een vulpen, krijtje of viltstift stoppen.

[gv data=”EThttdprB7Q”][/gv]

Kunst
Daarnaast kan het apparaat tekenen. Zoals bij het schrijven bepaal jij ook in dit geval wat de XPlotter precies maakt en met welk schrijf/tekengerei hij het doet. De robotarm simuleert ook hier een menselijke arm. Door variërende lengtes strepen te zetten kan de XPlotter tekeningen maken die tot leven lijken te komen, in tegenstelling tot het 2D voelende eindresultaat van een geprinte tekening.

Maar het tofste in nog wel de lasersnijder. Door middel van een 2.5 Watt laser kan de XPlotter een oneindigheid aan tekeningen maken op praktisch ieder materiaal. Denk bijvoorbeeld aan een gecustomized plastic telefoonhoesje. Of, als je hier belangrijk genoeg voor bent, een uniek metalen doosje voor je met goud afgewerkte pen.

In het verlengde van de bovenstaande kunstzinnige toepassingen kun je de laser ook gebruiken om dun materiaal mee uit te snijden. Denk bijvoorbeeld aan een dun stuk hout waar de XPlotter onderdelen of portretten uit kan snijden.

Kickstarter
De XPlotter heeft nog een boel onvermelde toepassingen waaronder kunstzinnige A.I. en een zuignap om dingen nauwkeurig op te pakken en neer te leggen. Check dus vooral ook even de Kickstarter-pagina. Het project loopt nog ruim 3 weken (op het moment van schrijven) en zit al ruim $250.000 dollar over het beoogde (belachelijk lage) doel van $5.000 dollar heen. Een XPlotter moet uiteindelijk (als duurste, meest complete uitvoering) $629 dollar gaan kosten, maar is tijdens de Kickstarter-periode nog voor $529 dollar te krijgen.

3 reacties

  1. Dat vind ik eigenlijk best duur. Het zal wel komen doordat het geen bouwpakket is. Maar deze dingen kunnen altijd zo weinig… Ik wil hout kunnen frezen, ook in drie dimensies.. Maar nee, dat is te lastig voor zo’n prijs…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *