XS4ALL moest vorig jaar 19 internettaps plaatsen

XS4ALL privacy
Internetprovider XS4ALL heeft zojuist, als eerste internetprovider, een transparantierapport gepresenteerd waarin precies te zien is hoe vaak ze informatie hebben moeten verstrekken aan opsporingsinstanties. Denk daarbij aan het aftappen van e-mail, internet, telefoon en het doorgeven van klantgegevens.

Opsporingsinstanties zoals politiekorpsen, Korps Landelijke Politiediensten, Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst klopten vorig jaar 150 maal aan met een vordering om informatie prijs te geven. XS4ALL wilde eigenlijk in 2004 al jaarlijks met deze verzoeken naar buiten komen, maar toen werd het verboden:

We hadden graag veel eerder willen beginnen met het publiceren van deze gegevens, maar al in 2004 werd de toenmalig directeur van XS4ALL door het Openbaar Ministerie ‘sterk ontraden’ deze gegevens te publiceren omdat ze het staatsgeheim zouden schenden, wat tot mogelijke vervolging zou leiden. Dat was het hem niet waard. Daarom werd het idee de cijfers openbaar te maken, aangehouden. XS4ALL is zich echter blijven inzetten voor transparantie. Toen Bits of Freedom ons begin dit jaar vroeg de gegevens openbaar te maken, hebben we de juridische situatie opnieuw geïnventariseerd. Uit onze analyse bleek dat publicatie nu wel mogelijk en wenselijk is. Daarom wordt dit transparantierapport vanaf nu jaarlijks gepubliceerd

In totaal ging het vorig jaar om de volgende vorderingen:

Aantallen vorderingen door opsporingsdiensten bij XS4ALL in 2012
Historische klantgegevens: 86
Verkeersgegevens: 21
Forensic images: 1
Verwijderen van inhoud: 0
Interceptie telefonie: 21
Interceptie internet: 19
Interceptie e-mail: 2

In alle categorieën betreffen de bevragingen minder dan 0,034% van ons klantenbestand.

Wat niet in dit overzicht is opgenomen zijn bevragingen van de AIVD en MIVD vanwege het staatsgeheim. Zelf alles uitpluizen kan HIER.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *