Yes! Koningslied wordt teruggetrokken

John Ewbank
Componist John Ewbank, van dat prachtge Koningslied, trekt de massale kritiek niet en wil het nummer nu terugtrekken.

Nadat de online petitie massaal was ondertekend doet John nu huilie-huilie op zijn Facebook:

Geachte landgenoten,

Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. ‘Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet’ – een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.

Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: ‘Zo mooi als jij’ van de 3Js, ‘het Koninginnelied’ van RTL Boulevard, ‘Je bent een Koning’ van 2 Utrechtse studenten, ‘10.000 reasons’ van Matt Redmann, ‘Jij en ik onder de zon’ in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.

Met vriendelijke groet,
John Ewbank

Wel apart dat zo’n koningsgezind persoon het woord “Nederland” niet met een hoofdletter schrijft. Maar goed, de vele schrijffouten in het lied waren al bekend.

Ewbank schreef het Koningslied in opdracht van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging voor de aanstaande troonswisseling en kreeg daarbij de medewerking van bijna vijftig populaire Nederlandse artiesten. Vrijdag ging het nummer in première en is sindsdien het mikpunt van spot en kritiek.

Uiteraard zijn de BN’ers het allemaal eens met John en reageren op de Facebooks:

Daphne Deckers: Lieve John, er hebben tientallen mensen met hart en ziel aan het Koningslied gewerkt, maar jij boven alles en iedereen. Het is fantastisch geworden; wat waren we er trots op. Maar ik begrijp heel goed dat je zegt: tot hier en niet verder. Het Koningslied gaat over ‘beschermen wat je lief is’. En dat heb je nu gedaan. Chin up! X

Paulien Huizinga: Pfff, wat een berg onterechte stront. Ik heb een boel respect voor je en vele met mij. X

Patty Brard: Lieverd…….denk aan het witte licht………..

Johnny de Mol John Ewbank for President!!!

Babette van Veen: Ik heb ervan genoten John en ik hou je paraplu graag even vast. X

Nog geen reacties

  1. Zijn al die bovengenoemde BN-ers van die simpele zielen die alleen maar naar radio NL luisteren? Lijkt ’t wel op in ieder geval. Bier drinken op de camping, SBS6 kijken en niet verder kunnen denken dan de voordeur.
    Wel jammer dat er zoveel ophef is over een koningslied, in plaats van over de monarchie in z’n geheel. Laat ze dat hele koningshuis terugtrekken!

    • @rotarypowah: Dat koningshuis is inderdaad een nare constructie, zo’n familie overladen met rijkdom maar hun ook hun vrijheid en de meeste privacy afnemen. Maar het land verdient er bakken met geld aan, dus laat maar even zo zolang ze meespelen.

  2. Het is/was een een draak van een nummer, maar om daar mensen persoonlijk op aan te vallen lijkt me inderdaad onnodig.
    Wat me echter wel verbaasd is dat er zoveel “artiesten” aan hebben meegewerkt en dat ze allemaal niet hoorden wat voor een ellendig stuk ‘Nederlandse muziek historie’ ze aan het brouwen waren.

  3. De man maakt een flink gefrustreerde indruk. Hij zou beter even niet zelf zijn teksten (op facebook en twitter) kunnen schrijven.

  4. John Ewbank maakte al eerder totaal geëscaleerde draken van nummers voor Marco Borsato, dus zonder dat ik dit lied heb gehoord kan ik er een voorstelling van maken en ik bibber al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *