Yik Yak is een enorm populair sociaal medium in Amerika

Yik-Yak
En dus waarschijnlijk ook spoedig in Nederland en de rest van de wereld, maar wat is het precies?

De 19-jarige Andrew Watts heeft een blog geschreven over het gebruik van social media in Amerika, waarmee hij voor de verandering eens niet de kijk van een volwassene, maar van een tiener geeft die nog studeert. De resultaten van zijn persoonlijke onderzoek zijn misschien niet zo verrassend: Facebook is op sterven na dood -wat ondersteund wordt door dit onderzoek– WhatsApp verliest terrein op Facebook Messenger, en Snapchat en Instagram zijn nog steeds een hit. Wel opvallend is Yik Yak, een app waar wij nog nooit van gehoord hadden, maar die volgens Watts massaal gebruikt wordt door Amerikaanse tieners.

Anonieme chatbox
Yik Yak is een sociaal medium in de puurste zin van het woord. De app laat alle berichten zien die verzonden worden bij je in de buurt, zodat je als het ware een chatsessie krijgt met de mensen die om je heen zitten. Redelijk onnozel denk je misschien, maar volgens Watts is het een ideaal middel om met je vrienden in de klas te praten als de les net begint of al begonnen is.

Alle berichten die je via Yik Yak verstuurt zijn anoniem, waarbij het zelfs mogelijk is om bericht versleuteld te versturen, waarna iemand anders hem vanuit de app weer kan decrypten. Door berichten omhoog te stemmen blijven ze langer bovenaan staan. Ook is het mogelijk om snel een kijkje te nemen bij andere plekken, om te zien wat daar gezegd wordt. Je kunt Yik Yak zelf gratis downloaden voor iOS en Android via deze en deze link.

Pesten
Yik Yak kwam onlangs negatief in het Amerikaanse nieuws omdat de app regelmatig gebruikt wordt om medescholieren te pesten. Aangezien alle berichten als een grote anonieme rij met letters op je telefoon binnenkomt, weet je immers nooit wie het gemene berichtje verstuurd heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *