YouTube dumpt Flash, stapt over op HTML5

YouTube dumpt Flash, stapt over op HTML5
De grootste videosite neemt ein-de-lijk afscheid van Adobe Flash.

YouTube heeft bekend gemaakt dat in Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8 en de betaversies van Firefox voortaan de HTML5-standaard wordt gebruikt voor de videospeler. Een standaard waar overigens al meer dan 5 jaar mee geĆ«xperimenteerd wordt – en al wordt toegepast op apparaten die geen Flash ondersteunen, zoals de iPhone – maar nu is eindelijk het moment aangebroken om het verouderde Flash vaarwel te zeggen en je kattenfilmpjes definitief in HTML5 te bekijken.

Adaptive Bitrate

Volgens YouTube-ingenieur Richard Leider zijn de voordelen evident. Vooral de toepassing van Adaptive Bitrate (ABR) in HTML5 ziet YouTube als een voordeel, waarmee de site de resolutie van video’s automatisch kan aanpassen op de netwerksnelheid van de gebruiker. Hiermee worden buffertijden met 50 procent verkort.

Meer video met minder bandbreedte

De technologie maakt het ook mogelijk om livesessies vanaf de Xbox One en PS4 te streamen, en apparaten als de Chromecast te gebruiken. Verder prijst YouTube de VP9 Open Video Codec in HTML5, waarmee een hogere videokwaliteit kan worden gehaald bij een bandbreedtereductie van 35 procent. (via Venturebeat)

Zelf checken of YouTube bij jou al in HTML5 afspeelt kan HIERO.

EĆ©n reactie

  1. Je kon dit al jaren doen en dat deed ik ook door naar youtube.com/html5 te gaan.

    Verder zal er voor de gebruiker niet echt iets veranderen, behalve dat alles sneller en stabieler wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *