YouTube voegt ‘2160p 4K’ knop aan videospeler toe

Auteur: , 7 Reacties
YouTube voegt ‘2160p 4K' knop aan videospeler toe

De grootste videodienst ter wereld gaat het zichtbaarder maken dat video's in ultra HD resolutie, oftewel 4K, afgespeeld kunnen worden.

4K op YouTube is niets nieuws. Die optie wordt al sinds 2010 door de videodienst van Google aangeboden. Het werd alleen nooit echt duidelijk aangegeven. Bij 4K-video’s stond boven de 1080p-optie het woord ‘origineel’, waarmee de video in zijn oorspronkelijke 4K-resolutie afgespeeld kon worden. Verder waren deze vids niet herkenbaar als 4K-vids, tenzij de uploader het duidelijk in de titel of beschrijving vermeldde.

HDTVtest merkt op dat dit sinds deze week is veranderd. In het pop-up menu om de videokwaliteit te selecteren wordt nu boven ‘1080p’ de kwaliteit ‘2160p’ weergegeven, waarmee video’s in 4096 bij 2160 pixels of 3840 bij 2160 pixels worden afgespeeld. Het kost je wat bandbreedte, maar dan heb je ook een brute schermvulling voor je 4K monitoren. Bij sommige video’s wordt overigens ook de tussenresolutie ‘1440p’ getoond.

Het is niet helemaal bekend waarom YouTube de aanwezigheid van 4K nu plotseling uit de schaduw trekt. Mogelijk heeft dit te maken met consumentenhardware die steeds vaker video’s in 4K kan schieten, zoals de Samsung Galaxy Note 3 en Sony’s FDR-AX1 4K handycam.

Enkele YouTube-playlists die volstaan met 4K-content vind je HIER en HIER.

Surf NYC (4K resolution)7 reacties

Leuk, helaas kan m’n Chromebook dit niet aan!
Leuk, de resolutie van mijn notebook gaat tot 1366 x 768.
@azenomei: En daarom zeg ik dat ‘ie het niet aan kan.
@mistertie: Het kon ook dat je GPU of CPU het niet aan kunnen. Als ik mijn notebook aan mijn grote scherm gaat hangen vind hij 1080p ook niet zo prettig.
ik zie geen verschil ;-)
Mijn laptop gaat in Turbo-haardrogermodus als ik dit in 4K afspeel, en het scherm is ook maar 1366×768. Misschien tijd om eens de thermische pasta te vervangen.
Ik kan het probleemloos afspelen op mijn macbook, zonder een extra briesje.. maar goed, niet dat ik er wat aan heb..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).