YouTube voegt ‘2160p 4K’ knop aan videospeler toe

YouTube voegt ‘2160p 4K' knop aan videospeler toe
De grootste videodienst ter wereld gaat het zichtbaarder maken dat video’s in ultra HD resolutie, oftewel 4K, afgespeeld kunnen worden.

4K op YouTube is niets nieuws. Die optie wordt al sinds 2010 door de videodienst van Google aangeboden. Het werd alleen nooit echt duidelijk aangegeven. Bij 4K-video’s stond boven de 1080p-optie het woord ‘origineel’, waarmee de video in zijn oorspronkelijke 4K-resolutie afgespeeld kon worden. Verder waren deze vids niet herkenbaar als 4K-vids, tenzij de uploader het duidelijk in de titel of beschrijving vermeldde.

HDTVtest merkt op dat dit sinds deze week is veranderd. In het pop-up menu om de videokwaliteit te selecteren wordt nu boven ‘1080p’ de kwaliteit ‘2160p’ weergegeven, waarmee video’s in 4096 bij 2160 pixels of 3840 bij 2160 pixels worden afgespeeld. Het kost je wat bandbreedte, maar dan heb je ook een brute schermvulling voor je 4K monitoren. Bij sommige video’s wordt overigens ook de tussenresolutie ‘1440p’ getoond.

Het is niet helemaal bekend waarom YouTube de aanwezigheid van 4K nu plotseling uit de schaduw trekt. Mogelijk heeft dit te maken met consumentenhardware die steeds vaker video’s in 4K kan schieten, zoals de Samsung Galaxy Note 3 en Sony’s FDR-AX1 4K handycam.

Enkele YouTube-playlists die volstaan met 4K-content vind je HIER en HIER.

Surf NYC (4K resolution)
[gv data=”9dgSa4wmMzk”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *