YouTuber krijgt copyright claim van eigen muziek (video)

Auteur: , 3 Reacties
YouTube copyright claim

Een nieuwtje met een hoog WTF-gehalte.

YouTube is de afgelopen jaren vol op jacht om video’s met auteursrechtelijke content hard aan te pakken. Zo ook YouTuber Paul Davids. Paul speelt veel op zijn gitaar en zijn meest populaire video waar hij ’25 badass guitar riffs’ speelt, heeft inmiddels 7,9 miljoen kijkers getrokken. Mede door het spelen van populaire rifjes is hij geen onbekende voor YouTube’s Content ID systeem.

Het systeem is natuurlijk niet geheel vlekkeloos, maar afgelopen maand maakte YouTube het wel heel bont maken. In een video geeft Paul aan dat hij een mail heeft gekregen van YouTube waarin hij wordt aangeklaagd voor inbreuk van auteursrechtelijke content op zijn eigen tune.

De tune is twee jaar oud en afkomstig van hemzelf. Blijkbaar heeft iemand hierna dezelfde tune overgenomen én geüpload op YouTube en Spotify. Gelukkig kent het verhaal een goed einde. YouTube erkende al snel haar fout en bood excuses aan.

Daarnaast heeft Paul Davids zelf ook de artiest opgezocht die eveneens schuldig is voor al deze malaise. Via Messenger gaf de dader toe op YouTube enkele gitaar rifjes gedownload te hebben. Davids kent echter genade en laat hem ook zijn muziek behouden.3 reacties

Dit is helaas niet uniek. Vorig jaar werd de NASA ook op de vingers getikt, omdat een van hun eigen opnames door een aantal nieuwszenders was geclaimd nadat deze het bewuste filmpje hadden uitgezonden.

Probleem is hier dat er vervolgens ook nog eens sprake is van omgekeerde bewijslast, dus als de claimer voet bij stuk houdt, wordt het erg lastig om als eigenaar je recht (terug) te krijgen.
@jastinissen: “YouTube herkende al snel haar fout en bood excuses aan.” Moet herkende niet erkende zijn in dit geval?
@simonmc: Goed gezien! Thanks, is inmiddels aangepast :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).