Zeer ongewenst: werkgever controleert heel je privéleven

Boze werkgever
Je werkgever die weet wat je eet, weet hoe vaak en hoe intensief je sport en weet hoe lang je slaapt. Dit alles om te kunnen bepalen hoe je wellicht nog productiever zou kunnen zijn op je werk. We willen toch niet echt die kant op?

Het spreekt voor zich dat een organisatie graag gezonde en productieve mensen in dienst heeft. Een werkgever draagt ook een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van medewerkers door in de eerste plaats te zorgen voor een zo veel mogelijk gezonde werkomgeving.

Grote bedrijven hebben vaak een bedrijfsarts waar medewerkers met klachten terecht kunnen. Deze hoeven niet noodzakelijk altijd werkgerelateerd te zijn. Op het moment dat een medewerker om wat voor reden dan ook zijn werk niet goed kan uitoefenen, dan zal samen met de organisatie worden bekeken hoe dit kan worden opgelost. Maar hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van de baas?

Bij een bedrijf in het Amerikaanse Portland doet men nu een experiment. Werknemers houden met een geavanceerde app bij hoe vaak en hoe intensief er wordt gesport, wat er de hele dag wordt gegeten en wanneer en hoe lang men slaapt. De app upload de verzamelde gegevens naar een systeem met de naam “Citizen Evolutionary Process Organism”, afgekort als C3PO.

Uit het experiment moet blijken of er een direct verband bestaat tussen een gezonde levensstijl en tevreden productieve medewerkers. Het uiteindelijke doel is om mensen erop te kunnen wijzen dat zij productiever kunnen zijn wanneer ze hun levensstijl aanpassen.

Werknemers van het bedrijf kunnen vrijwillig deelnemen aan het experiment. Tot op heden vonden slechts 8 van de 80 medewerkers dit een leuk idee. Beste begrijpelijk dat de animo niet overweldigend is, want het is potentieel nogal een inbreuk op je privacy.

Je wilt niet dat de baas straks naast je bureau staat en je op je kloten geeft omdat je de avond ervoor nog even die spannende film hebt afgekeken. Je wilt ook geen scheve blikken wanneer een keertje sporten hebt overgeslagen of een vette pizza hebt gegeten. Dit zijn wat overdreven voorbeelden, maar het is wel zo dat alle informatie wordt vastgelegd. In een zeker geval is het niet ondenkbaar dat een werkgever een medewerker met een bovengemiddeld ziekteverzuim wenst te ontslaan, wanneer uit de gegevens zou blijken dat deze er een ongezonde levensstijl op na houdt. (via: wired)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *