Zeer weinig Android-telefoons draaien Marshmallow

Google Marshmallow
Over twee weken kondigt Google alweer de opvolger aan.

Maar Marshmallow is nog steeds nauwelijks op Android-toestellen te vinden. Een schamele 7,5% draait op dit besturingssysteem, zo meldt het Android-developers-blog. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld JellyBean uit 2012 (20,1%). Nog populairder zijn KitKat uit 2013 en Lollipop uit 2014 met respectievelijk 32,5 en 35,6%.

Het is teleurstellend om te zien dat updates naar oudere apparaten zo traag worden uitgerold. Het nieuwste OS heb je natuurlijk wel in handen als je een nieuw toestel koopt – ten minste, de komende twee weken dan.

Over twee weken staat de Developers Conference voor de deur. Dan zien we welke features we over een paar jaar op onze verouderde toestellen mogen verwachten.

Nog geen reacties

  1. Android, en ook het gebrek aan updates, is waarom ik overgestapt ben naar iOS. Daar krijg je voor een 4 jaar oud toestel nog updates. Bij Android zelfs voor een toptoestel haast geen updates te krijgen.

    • @luxaeterna: Ben van een 4 jaar oude iphone overgestapt naar een Nexus 6P omdat de zo geliefde update de telefoon helemaal onwerkbaar heeft gemaakt en ook niet alle functies kreeg, dus zeg maar een kleine update. En heerlijk traag als dikke stront. De nexus 4 krijg nog steeds updates dus dat valt ook wel mee, en is nog steeds werkbaar.

      • @frank_thepass: Specifiek voor oudere telefoons als de bijna 5 jaar oude Iphone 4S, heeft Apple in IOS 9.3.1 speciale aandacht gegeven om ook oudere telefoons soepeler te laten lopen. Vergeleken 9.2 en 9.0 zijn veel dingen net wat sneller.

        Een Ter vergelijking. een Nexus uit diezelfde tijd, krijgt nu geen updates meer.. sterker nog de Galaxy Nexus (ook uit herfst 2011) is blijven steken op de draak van een android versie: 4.3.

  2. M’n volgende telefoon zou zomaar eens een Google Nexus variant kunnen worden. Heb het helemaal gehad met al die fabrikanten die er een jaar over doen om hun eigen skin compatible te maken met een android versie voordat ze een keer een update uitbrengen. Als die update uberhaupt nog komt.

  3. men vergeet hier precies altijd dat de telefoons van Google zelf, de Nexus lijn direct de update krijgt, net zoals de iphone van apple. Wat andere fabrikanten doen met hun Android telefoon, daar kan Google niets aan doen.

    • @Jantje_555: Het verdienmodel van android is zo, dat fabrikanten ook 0.0% belang hebben bij het leveren van een update.

      Google krijgt alle opbrengsten van de
      -Verzameling van gebruikersdata
      -App-store
      -In app verkopen
      -In app advertenties (wtf)

      De fabrikant krijgt daar 0.0 van.. dus die heeft er geen enkele baat bij dat de koper zo lang mogelijk zijn telefoon blijft gebruiken en prive-informatie blijft inleveren, of langer en meer consumeert op zijn telefoon.

      Met dat soort ‘spelregels’ van google.. kun je fabrikanten moeilijk verwijten dat ze zo weinig updates geven.

  4. iOS en Android hebben een heel verschillend model: Apple houdt de controle over hardware en software, Android is open source en forked door iedere OEM. Voordeel (…) van Android is dat het open is en dat “waarde” kan toegevoegd worden door OEM’s en carriers, maar daardoor is het erg moeilijk om updates uit te voeren aangezien er heel wat getest moet worden door OEM’s en carriers.
    Apple is gesloten waardoor het erg makkelijk is om updates uit te voeren.

    Google geeft wel de richting aan door de Nexus-lijn door updates snel uit te voeren (want pure Android) maar ook door de maandelijkse security updates gaan snel de deur uit. Bijvoorbeeld Samsung en Blackberry volgen dit voorbeeld voor wat betreft de security updates, bepaalde modellen krijgen gegarandeerd deze updates.

  5. In 3 maanden tijd van 1,2 naar 7,5 procent.

    http://www.apparata.nl/nieuws/android-6-0-vier-maanden-na-release-nog-amper-gebruikt-16836

    Voordeel van Android: voor het uiterlijk hoef je niet te upgraden want je download gewoon een andere skin/launcher. En voor de beveiliging hoef je ook niet te updateb want Android is veilig zat. Waar komt dan toch die drang vandaan om het nieuwste van het nieuwste software te willen hebben, die vaak niet eens probleemloos lijkt te draaien *kuck*iOS*kuch*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *