Zelfdenkende robotbewakers nog dit jaar in actie

K5-beveiligingsrobot
Het duurt niet lang meer voordat de eerste robotbewaker ingezet kan worden om kantoren en parkeerplaatsen te bewaken.

De K5 van Knightscope is een robot ter grootte van een mens, die speciaal gemaakt is om saaie bewakingsroutes voor zijn rekening te nemen. De K5 heeft in het begin van simpele instructies nodig, en GPS en lasers die het gebied aangeven, om de omgeving te leren kennen. Daarna kun je met een gerust hart iets anders gaan doen, terwijl je robot het gebied patrouilleert.

Draadloos altijd in contact
Middels vier verschillende camera’s, microfonen, een radar en omgevingssensoren houdt de K5 het gebied in de gaten, waarbij het ook een gaslek of vuur kan ontdekken. Op ieder moment kun je draadloos via een mobiel netwerk of wifi verbinding maken met de robot, zodat hij jou op de hoogte houdt en gaat er een alarm af als hij door iemand gedeactiveerd wordt. Mensen kunnen een knop op de K5 indrukken om een noodgeval te melden, en de menselijke bewaker kan ook via de robot praten.

Aan het einde van het jaar worden vier K5-units ingezet. Hoewel dit natuurlijk nog een erg gering aantal is, kan het wel het begin zijn van een revolutie op het gebied van bewaking. Als er meer van dit soort robots verschijnen kunnen menselijke bewakers het overzicht beter bewaren, en alleen ingrijpen als het nodig en veilig is. Zie de K5 in actie in onderstaande video, waar verschillende robots een kantoor van Microsoft bewaken.

[gv data=”YOxzHXJlodk”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *