Zelfgemaakte ondertiteling ook illegaal volgens Brein

Tim Kuik
We mogen echt helemaal niets van die leeghoofden bij Brein. Eerst downloaden verbieden en nu mag je niet eens je eigen ondertitels maken. What’s next?

De heer Kuik van Stichting Lege Hersens heeft opnieuw van zich laten horen in een interview met Revu. In het item reageert Kuik op de uitlatingen van van HBO-baas Michael Lombard; dat het een compliment is dat Game of Thrones zoveel gedownload wordt. De serie is namelijk met 4,3 miljoen illegale downloads per aflevering de meest gedownloade serie van 2012.

Dit schoot Tim van de downloadpolitie in het verkeerde keelgat. Lombardo zou dit alleen maar gezegd hebben om de kijkers niet voor het hoofd te stoten, aldus Kuik in het interview. Hij vindt verder dat HBO de uitspraak niet kan staven, omdat er geen vergelijkingscijfers zijn. Per slot van rekening werd er al gedownload voordat de serie werd uitgezonden.

Tevens stelt de leider van Brein dat het hem ernstig stoort dat er binnen tien uur na de uitzending al vertaalde ondertitels online te downloaden zijn. Deze ondertitels worden door fans zelf gemaakt en tezamen met de videodownload verspreidt. De teksten zouden net zoals de serie illegaal verkregen zijn en toebehoren aan HBO. (via pcm)

7 reacties

 1. Hoe kan een zelfgemaakte ondertitel nou illegaal verkregen zijn? Da’s een beetje hetzelfde als een zelfgemaakte tompoes die, volgens deze logica, eigenlijk toebehoort aan de hema. Terwijl je ‘m toch echt zelf gemaakt hebt.

 2. ach die lui bij brein lullen alleen maar onzin, hoe geloofwaardig is een directeur van een stichting als brein als zijn eigen zoontje met een lading illegale gameboy spelletjes rond loopt.
  Het is gewoon een smerige maffia, ik ken meerdere artiesten van een wat lager kalieber dan een Anouk of Gerard Joling (ze maken wel betere muziek dan de zojuist genoemde) maar die krijgen geen rooie cent van die naaivereniging, ondanks dat hun muziek op de nationale radio langs komt. Wat voor belangen organisatie ben je dan? Eigenbelang zeker? Van mij mag de stichting worden opgeheven, mensen zijn prima in staat hun eigen boontjes te doppen.

  • @MrSkyline: Als de mensen voor zichzelf op konden komen dan kregen die lager kaliber artiesten van jou ook wel geld toch? Als ze zich aanmelden bij Buma Stemra, aan de voorwaarden voldoen en wat geduld hebben dan krijgen ze echt wel een paar kwartjes. Was je al opgevallen dat je Brein en Buma Stemra door elkaar gehaald hebt? Om topic; op de teksten zit auteursrecht, ook op vertalingen hiervan. Lijkt me niet zo vreemd.

   • @mashell: Het is allemaal een pot nat, zowel buma als brein zouden er voor moeten zorgen dat rechthebbende artiesten hun geld krijgen, en dat geld nu enkel voor artiesten die al zat geld hebben en aan pappen bij de twee organisaties. En als je er daadwerkelijk iets van wist dan zou je weten dat er totaal geen inzicht is in wie er recht heeft op wat, en dat het al jaren een probleem is dat de artiesten die het geld nodig hebben niets krijgen. Stichting brein komt enkel op voor de artiesten waar zij ook baat bij hebben omdat er meer te halen valt.

 3. Ze moeten die zakkewasser de hoofdrol laten spelen in een goeie horrorfilm, goeie scherpe messen en zo, hebben we geen ondertiteling nodig hoor, begrijpen we zo wel wat er gebeurt als de vloer rood word

 4. Als volgens loopjongen Kuik de HBO baase z’n eigen claims niet kan staven, dan kan hij alle piraterij claims als 3rd party al helemaal niet onderbouwen. Ofwel Kuik geeft zelf toe dat BREIN alleen maar FUD verspreid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *