Zes slimme tips bij het kopen van slimme tech

slimme-tips-voor-slimme-tech
Zo hou je hackers buiten en blijf je baas in eigen huis.

Steeds meer apparaten worden ‘slim’. Dit doen ze door gebruik te maken van het Internet Of Things (IOS) en daar is dus verbinding met internet voor nodig. Daar schuilt ook direct het gevaar, want elke internetverbinding is een extra kans op hackers, malware en andere narigheid. Wij zetten zes slimme tips op een rij om slim slimme tech te kopen. Met deze tips maak je het hackers een stuk lastiger.

Weet wat je koopt
Als je voor het kopen het product en type opzoekt in bijvoorbeeld Google en je typt daar woorden als ‘hack’, ‘security’ of ‘vulnerability’ bij in zie je direct welke veiligheidsproblemen er geweest zijn of bediscussieerd worden.

Installeer de app vooraf
Als je een slim apparaat koopt is de slimme toepassing meestal verwerkt in een App, zodat je het apparaat vanaf je telefoon kunt besturen. Je kunt de App ook installeren voordat je het product koopt. Als alles goed gaat is dat niet erg, want dan heb je de App toch nodig. Als je de app gebruikt wordt je vast gevraagd om een wachtwoord in te vullen. Probeer eens ‘password’ (de meeste fabrikanten gebruiken Engels als moeder taal, de meeste hackers ook). Kan dat zonder problemen? Dan kan de rode vlag uit. Laat je niet verblinden door allerlei ingewikkelde voorschriften over gebruik van hoofdletters en cijfers. Als ‘Password1#” goedgekeurd wordt kun je jezelf het beste nog eens op het hoofd krabben voor je de bestelling doet.

Lees de gebruiksaanwijzing
Op de site van de fabrikant staat vast de gebruiksaanwijzing van het slimme product dat je wilt kopen. Staat daarin beschreven hoe je toegang krijgt tot Wifi of Bluetooth? Als er een beschrijving is, moet je dan ook iets indrukken of doen met het apparaat om verbinding te krijgen? Zo niet, dan weet je dat het Wifi-netwerk open en dus kwetsbaar is.

Hoe praat de fabrikant over veiligheid?
Als de veiligheid voor de fabrikant net zo belangrijk is als voor jou zal hij daar op zijn site vast iets over vertellen. Vaak zie je dat gerenommeerde partijen ook een ‘bug bounty’ hebben, waarmee ze beloningen uitdelen aan mensen die zwakheden in de beveiliging blootleggen. Houdt de fabrikant op de website zijn mond over beveiliging? Dan heeft hij er vast niets leuks over te vertellen.

Kies een sterk wachtwoord
‘Paswoord1234’ en ‘welcome’ zijn niet sterk genoeg en staan in de top 10 van iedere hacker om te proberen. Verzin daarom een sterk wachtwoord waar weinig logica in zit. Zo heeft de hacker des te meer werk om het te kraken. Tijd is geld, dus grote kans dat hij jouw deur dan voorbij gaat.

Geef het apparaat van jouw keuze nazorg
Als je jouw slimme apparaat eenmaal in huis hebt is het verstandig om de dierbare aanwinst zo nu en dan wat nazorg te bieden. Stel de App zo in dat je automatisch updates binnenhaalt en meldingen krijgt over veiligheidswaarschuwingen. Komt zo’n update of melding binnen, installeer die dan ook.

Met deze tips blijf jij de slimste in huis en hou je hackers makkelijker buiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *