Zeven simpele fotografie-tips voor gave foto’s

Zeven simpele fotografie-tips voor gave foto's
Fotografie is al duur genoeg. Hier zeven handige tips & hacks om met simpele middelen en op eenvoudige wijze betere foto’s te maken.

1. Maak een timelaps met een kookwekker
Maak een timelaps met een kookwekker
Zet een GoPro op een draaiende kookwekker – die van de IKEA werkt goed – en stel ‘m zo in dat hij om de minuut een foto maakt. Zet de kookwekker vervolgens aan. Door de rotatie creëer je een fraaie timelaps die langzaam van rechts naar links draait.

2. Maak je eigen filter
Maak je eigen filter
Hoewel dit effect redelijk simpel te creëren is in Photoshop, kun je door het vluchtig inkleuren van een stukje doorzichtig plastic in een handomdraai je eigen filter maken. Even met een elastiekje om je lens bevestigen en schieten maar. Hieronder het effect:

3. Creëer vignettering met wat vaseline
Creëer vignettering met wat vaseline
Schroef een filter op je lens en smeer deze aan de zijkanten in met een klein beetje vaseline. Hierdoor creëer je lichtafval, wat een leuk vignette-effect geeft. LET OP: smeer die zooi niet direct op je lens, dat krijg je er bijna niet meer af. Nooit doen. Nooit. Altijd een filter gebruiken.

4. Simpele Flash Diffuser
Simpele Flash Diffuser
Pak een langwerpig plastic bakje uit de tupperwarela van je moeder, snij in de bodem een gat dat overeenkomt met je flitser, bedek drie zijden aan de binnenkant met transparant papier en één met aluminiumfolie. Druk het deksel erop en voilá, je hebt een flash diffuser waarmee schaduwen van het object drastisch worden verminderd.

5. Je budget-ND-filter
budget-ND-filter
Neutral Density-filters zijn fantastisch. Vooral bij landschapsfotografie is het ideaal om licht tegen te houden, waardoor de sluitertijd vertraagd en er gave blur-effecten in bijvoorbeeld bewolking en water ontstaan. Het nadeel: ze zijn gruwelijk duur. Met een stukje lasglas en twee elastiekjes om een omgekeerde zonnekap kom je gelukkig ook al een heel eind.

6. Aan een touwtje
Aan een touwtje
We betwijfelen of dit in de praktijk handig werkt, maar door een touwtje aan een tripodstandaard te bevestigen en deze onder/om je voeten te steken, creëer je een ‘driehoek’ waarmee je de camera stabiliseert.

7. Bokeh-effectje creëren
Bokeh-effect
Met bokeh-effecten richt je je op het onscherpe gedeelte. Door uit een zwart stuk karton een figuur te snijden, wordt het licht buiten het scherptevlak in die exacte vorm weergegeven. Plak het stuk karton op een zonnekap voor je lens, en schieten maar. Tip: doe dit met een hartjesvorm op een bruiloft en je scoort geheid punten.

De zeven tips van online magazine The Cooperative of Photography worden in onderstaande video stap voor stap uitgelegd.
[gv data=”Z3MohNj9eVo”][/gv]

4 reacties

  1. Geinige tips, maar niet ideaal als je een semi-professionele uitstraling nastreeft 🙂 Overigens zijn er bij veel merken lenzen die echt top zijn en weinig kosten. Bijvoorbeeld de Canon 50 mm lens met diafragma 1.8. Kost iets van 100 euro en het levert hele mooie plaatjes op. Dat zijn van die lenzen die iedereen altijd erbij moet kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *