Zie je straks minder Hollywood-films op Netflix?

Netflix Kevin Spacey
Het aanbod van goede films op Netflix laat in Nederland te wensen over – zoveel zal je duidelijk zijn als je voor de zoveel-honderdste keer langs dezelfde keuzemogelijkheden in de soms nogal apart getitelde categorieën scrollt (‘Exciting sci-fi & fantasy’, anyone?). Mogelijk wordt dat op termijn niet beter, maar zelfs erger.

Gisteravond werd bekend dat de samenwerking tussen Netflix en distributeur Epix, een samenwerking van MGM, Lions Gate Entertainment en Viacom’s Paramount, ten einde komt. Dat schrijft de streamingdienst op zijn blog.

Epix is in de V.S. een samenwerking aangegaan met de concurrerende dienst Hulu. Dat heeft direct gevolgen: in de V.S. kunnen abonnees vanaf september niet meer kijken naar films als “Hunger Games: Catching Fire”, “World War Z”, of “Transformers: Age of Extinction”.

Aan de site spotlighttv.nl liet Netflix echter het volgende weten:

Voor Nederland is dit niet relevant. We hebben in de regel licenties van een paar jaar op de titels. In Nederland zul je dus over een paar jaar de eerste verlopen licenties zien. We zullen de titels vernieuwen die onze leden graag zien en laten licenties verlopen op titels die minder bekeken worden.

Daarmee lijkt er op het eerste gezicht dus geen directe verandering te komen in het Nederlandse aanbod. Natuurlijk kun je wel de vraag stellen welke gevolgen de nieuwe strategie op langere termijn gaat hebben. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de streamingdienst straks een groot aantal licenties laat verlopen, om het aanbod vervolgens vooral aan te vullen met de zelfgeproduceerde content, in plaats van licenties op nieuwe films – of de oude licenties te vernieuwen (hoewel dat laatste dus pas over enkele jaren relevant wordt).

Netflix wil zich zoals bekend meer gaan richten op eigen content. Naast de gestaag groeiende lijst original series worden er door de streamingdienst ook nieuwe films ontwikkeld – afgaande op de betrokken namen zijn dat overigens beslist geen crappy tv-films.

Wat vinden jullie van de nieuwe Neflix-strategie?

2 reacties

  1. Al die streaming diensten… het is nog steeds niet zo goed als downloaden.

    Om moedeloos van te worden.

    Ik vind het helemaal niet erg om te betalen voor content, maar je kan nergens op een plek legaal alle content vinden die je maar wilt.

    Wil je muziek, dan moet je een abonnement op Apple Music, Spotify, Goole Music.
    Wil je films en series dan moet je een abonnement nemen op HBO, Netflix, Hulu en weet ik veel wat voor een diensten nog meer?

    Waarom is er niet 1 plek, waar alles aangeboden wordt en waar je 1 abonnement af sluit.
    De service kan zelf registreren welke content het meest bekeken wordt en de opbrengsten uit de abonnementen en reclames aan de hand daarvan verdelen over de content aanbieders…

    Ach ja, voorlopig is er een plek die alle content aanbied… jammer alleen dat die illegaal is, The PirateBay!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *