Zie je zaad zwemmen op je iPhone met iSperm

iSperm
Handig!

In de categorie ‘smartphone-features die je niet voor mogelijk had gehouden’: je eigen zaad bekijken op een iPhone (of iPad, uiteraard). Binnenkort kun je op je tablet mogelijk niet alleen speelfilms kijken, maar ook een film van je zoon of dochter voordat hij of zij werd verwekt. Dan moet de Taiwanese startup Aldmics eerst wel voldoende backing krijgen. Dat meldt persbureau Reuters.

Voor de duidelijkheid: iSperm bestaat al, en is inmiddels verkocht aan ongeveer 200 boeren verspreid over de hele wereld. Zij gebruiken het om de hoeveelheid aanwezig zaad van hun zwijnen te bepalen. Volgens persbureau Reuters wil het bedrijf nu toestemming krijgen van de Amerikaanse keuringsinstantie US Food and Drug Administration om de techniek mogelijk te maken voor mensen.

iSperm is niet zomaar een app, het is een losstaand apparaatje in de vorm van een buis. Je sluit het aan op de camera van je iPhone of iPad. Het uiteinde van het buisje wordt in de bron gestoken en zo wordt een sample genomen. Die wordt scherp belicht, vergroot door een microscoop die in het buisje zit, en de camera van je Apple-device filmt het vervolgens (In HD, uiteraard). De bijbehorende app analyseert de sample en kijkt naar zowel het aantal aanwezige cellen als hun beweeglijkheid. Dat proces vindt plaats in een luttele 17 seconden – 7 voor het filmen en 10 voor de analyse. Het apparaatje inclusief app kost zo’n 100 dollar.

Eén op de zes koppels heeft moeite met het verwekken van kinderen, zegt oprichter Agean Lin tegen Reuters. Hij wil zijn vinding dan ook geschikt maken voor menselijk zaad. Zo kan men er in een vroeg stadium achterkomen of een gebrekkige hoeveelheid of -beweeglijkheid de oorzaak is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *