Ziggo: Netflix mag betalen voor gegarandeerde snelheid

Auteur: , 3 Reacties
Typisch Netflix-tafereel

Ziggo lijkt aan een soort premium internet te werken, waarbij bedrijven extra betalen voor een gegarandeerde verbinding. Een stuiptrekking om het succesvolle Netflix in toom te houden?

In een interview met het NRC zegt de huidige topman van Ziggo, René Obermann, dat ze door alle online concurrentie een nieuw platform gaan bouwen. René:

“We willen een internetplatform gaan bouwen die externe partijen toegang op maat levert: de juiste snelheid, met de minimale vertraging . Denk videodiensten als Netflix, maar ook aan alarmcentrales, medische zorg op afstand of communicatie tussen apparaten. Het gaat om diensten die niet ‘elastisch’ zijn [in tegenstelling tot bijvoorbeeld het laden van een webpagina, red] en een gegarandeerde netwerkkwaliteit vergen.”

Ziggo zal de ‘Netflixicatie‘ van het internet ongetwijfeld met lede ogen aanzien. Immers, iedere film of serie die via Netflix de Nederlandse huis- of slaapkamers binnenkomt, betekent minder kijktijd voor de diensten van Ziggo. Obermann meent echter dat het hier gaat om een open platform dat voor grote en kleine partijen toegankelijk is.

In Amerika gebeurde onlangs iets soortgelijks, waarbij Netflix extra is gaan betalen aan kabelgigant Comcast in ruil voor een gegarandeerde snelle verbinding. Of dit plan van Obermann ook in Nederland kan werken is nog maar de vraag. Hier hebben (godzijdank) als een van de weinige landen de wet voor Netneutraliteit. Die regelt dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld, waardoor providers voor de ene internetdienst niet meer geld mogen vragen dan voor de andere dienst. Ook mogen aanbieders eigen diensten niet voortrekken.

In het interview laat Obermann ook los dat ze met een eigen videodienst komen. Ze werken momenteel aan een telefoon-app, wanneer het wordt uitgerold is nog niet bekend.3 reacties

All bits are created equal!
Ziggo begint steeds meer evil te worden na de overname door Custody Liberty Global.
Dat de ACM maar een stokje voor mag steken.
Eerst de tarieven voor telefonie verhogen en abonnementspakketten. Nu dit!
De tijden dat ISP’s simpelweg datakoeriers waren ligt nu achter ons…
Dat is toch waar je als klant van Ziggo toch al voor betaald! Dan moeten ze dit zelf maar aan kunnen bieden, in plaats van het crappy eigen VOD.
Het probleem is imho niet zo zwart wit als men ons doet geloven. Internet is niet bedoelt voor tv. De kracht is juist dat de snelheden kunnen varieren. Waarom moet Ziggo investeren in zijn network omdat iemand anders een dienst verzint? Ziggo zou misschien wel op zijn eigen network een bepaalde snelheid kunnen garanderen maar daar buiten hebben ze geen invloed. Dan zou het niet gek zijn dat een dienst als Netflix een streaming-mirror in het Ziggo-netwerk plaatst en daar zou Ziggo geld voor mogen vragen.

Uiteindelijk zal de markt bepalen of een bedrijf wel of niet moet investeren voor dit soort videodiensten. Wanneer klanten op het Ziggo network geen fatsoenlijk videos kunnen bekijken en op andere netwerken wel, dan zal de klant weglopen. Dus zal Ziggo moeten investeren. Maar wanneer een dienst als Netflix niet populair genoeg is en klanten vinden het niet zo belangrijk dan waarom investeren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).