Zo bepaal je zelf wat voor reclame je ziet op Google

Auteur: , Geen reacties
Blijkbaar ben ik dit in een noterdop

Met deze nieuwe tool bepaal je zelf wat je leuk vindt en wat niet.

De meeste mensen zien Google als zoekmachine, maar het bedrijf is natuurlijk expert in het verhandelen van advertenties. In een poging om iets transparanter te zijn heeft het miljardenbedrijf een pagina gelanceerd waarop je kan zien hoe advertenties op jou gericht worden. Het is vooral ook een leuke test om te kijken of het bedrijf wel écht weet wie je bent.

De eerste (en eigenlijk enige) keuze die je krijgt is of je gepersonaliseerde advertenties wilt zien of niet. Je krijgt hierbij natuurlijk niet de keuze of advertenties bij jou aan of uit staan, maar alleen of ze toegespitst op jou mogen zijn.

Daaronder staat een waslijst aan dingen die Google van je weet en in een poging om transparanter en zorgvuldig omgaand met privacy over te komen schiet het bedrijf zichzelf behoorlijk in de voet. Okay, in mijn geval weten ze dat ik een man ben, een OnePlus heb en van gamen houdt, maar hoe ze weten dat ik stiekem fan van My Little Pony ben, is mij een raadsel.

Afgezien van dat grapje zijn er een hoop categorieën waarin ik me niet zozeer kan vinden of niet begrijp hoe ze dat van me weten. Door een van de onderwerpen aan te klikken en vervolgens op ‘uitschakelen’ te drukken, voorkom je dat je telkens reclame krijgt voor kattenvoer omdat je één keer ‘pussy’ hebt gegoogled.

Even voor de duidelijkheid, het bedrijf verzamelt nog steeds allerlei informatie over je. Je personaliseert alleen de reclame die jij te zien krijgt, maar verder heb je nog steeds ingestemd met alle ‘spionage’ van het bedrijf. Ook heeft deze tool alleen toepassing op advertenties van Google zelf.

Meer over Google lezen? Het bedrijf maakte recentelijk bekend eindelijk dat extensies alleen nog via de Web Shop te downloaden zijn; niet direct van sites zelf. En over extensies gesproken, met deze 6 gratis extensies maak je jouw Netflix-ervaring nog beter. Tot slot werd er een bizarre bug ontdekt in de Google-app. Het intikken van ‘the1975..com’ triggert een vreemde respons.

Screenshot van mijn reclamevoorkeuren ironisch genoeg @GoogleEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).