Zo bepaalt Facebook wat trending is

Facebook
Facebook ligt al een tijdje onder vuur omdat het rechtse/conservatieve kranten en nieuwsbronnen zou benadelen ten opzichte van meer liberale. Dankzij een gelekt rapport weten we nu hoe het echt zit.

Vorige week zei een voormalig nieuwsredacteur tegen Gizmodo dat Facebook stelselmatig conservatieve nieuwsbronnen negeert voor hun Trending Topics-functie. De schijn wordt gewekt dat het een neutrale weergave is van de meest populaire artikelen, maar in werkelijkheid hadden redacteuren duidelijke instructies voor hun keuzes. Daarbij moesten zowel conservatieve media als nieuws over Facebook zelf worden genegeerd.

Nu blijkt het toch net iets anders te liggen. The Guardian heeft namelijk interne documenten in handen gekregen, waarin de instructies zijn opgenomen.

Aan de ene kant: ja, redacteuren kiezen zelf, dus het is geen objectieve weergave. Aan de andere kant valt er niks te vinden over politiek gekleurde keuzes. In de documenten wordt een tiental nieuwsbronnen als neutraal aangemerkt. Daarbij zitten linkse media als The New York Times en BBC, maar ook meer rechtse als The Wall Street Journal en Fox News (is dat echt nog neutraal te noemen?).

En dan nog moeten de gekozen berichten eerst door het algoritme worden opgepikt. Mocht dat bij een echt nieuwswaardige gebeurtenis eens niet gebeuren, dan kon een bericht worden doorgestuurd naar het onderhoudsteam.

Storm in een glas water dus, zo lijkt het. Hoewel het uiteraard mogelijk is dat de instructies op de werkvloer wat anders zijn dan in de officiële documenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *