Zo blijf je tijdens de vakantie de baas over jouw Android-smartphone

Auteur: , 1 Reactie
smartphone-veilig-vakantie

en kijkt er niemand ongewild mee naar jouw bankrekening of verkleedpartij.

Het is inmiddels een bekend internetmopje: ‘een man komt thuis en begint fluisterend aan zijn partner te vertellen hoe zijn dag was. Zijn partner reageert verbaast en vraagt: “waarom fluister je?”. Zachtjes zegt hij: “Als ik te hard praat ben ik bang dat Facebook meeluistert.” Zijn partner, Siri en Alexa moesten er hartelijk om lachen.

Zo heb je in een notendop te pakken hoe het momenteel gesteld kan zijn met jouw privacy. Ook de smartphone blijkt voor zowel Apple als diverse Android-gebaseerde programma’s een dankbare bron van informatie te bieden. Om te voorkomen dat jouw smartphone ook de smartphone van allerlei dubieuze instanties wordt delen we deze simpele tips om jouw privacy op jouw telefoon te beschermen. Deze tips zijn met name handig om voor en na de vakantie uit te voeren. In veel landen is de beveiliging van netwerken (zoals Wifi) veel minder stringent dan in Nederland. De kans is dus groter dat je daar getroffen wordt door kwaadwillenden die virussen of spyware op jouw smartphone willen installeren.

Waar geef je apps toestemming voor?
Als je Google maps wilt gebruiken is het logisch dat deze app vraagt om toegang tot jouw locatie. Is dat ook logisch als je Spotify wilt gebruiken of jouw favoriete krant wilt lezen? Het bewust toegang geven tot data kan al veel vervelende problemen voorkomen. Dit regel je door naar ‘instellingen’—>’Apps&meldingen’ en ‘toestemmingen’ te gaan. Daar zie je precies per functie welke Apps toegang hebben. Als je ziet welke Apps toegang hebben tot jouw camera of microfoon kan je verbaasd opkijken. Je kunt hier de toestemming per functie per App uitzetten.

Gebruik de virusscanner
Hoe vaak check jij jouw smartphone op virussen? Via ‘instellingen’, ‘beveiliging&privacy’ en ‘Google Play Protect’ kun je precies zien wanneer jouw smartphone voor het laatst gecheckt is. In principe staat deze functie standaard ingeschakeld en is het verstandig om dit zo te laten. Mocht je niet zien dat de functie ingeschakeld is of deze toch tijdelijk uit willen schakelen, dan kan dat. Je drukt in dat geval op het tandwiel rechts boven in jouw scherm. Daar kun je vervolgens de instellingen aanpassen.

Verberg de locatie van jouw smartphone
Het is vaak niet nodig voor allerlei Apps om te weten waar je bent. Ook kwaadwillenden gaat het niets aan dat je even niet thuis bent, maar 1.000 kilometer verder op een strand ligt. Dit kun je eenvoudig instellen. Je gaat hiervoor naar ‘instellingen’, ‘Google’ en ‘locatie’. Hier kun je jouw locatie-instellingen precies bepalen. Ook handig, als de optie om jouw locatie te delen standaard uit zet bespaar je ook nog eens flink op jouw batterijverbruik. Let erop dat, wanneer je een toestel hebt met, naast Android, een eigen besturingssysteem (zoals bijvoorbeeld MIUI voor Xiaomi), dat je ook daar de locatie-instellingen controleert.

Verberg de locatie van jouw foto’s
Als je de vorige tip hebt uitgevoerd kan je jezelf vrij voelen om lekker veel mooie vakantiefoto’s en video’s te maken. Wist je dat daar de locatie ook automatisch ingetagd wordt? Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je net jouw locatie verborgen hebt. Dit los je op door de ‘foto’s’ App te openen en vervolgens voor ‘meer’ te kiezen. Daarna kies je ‘instellingen’. Je kunt daar instellen of de tijd en/of locatie moeten worden weergegeven in de foto.

Als je deze stappen vóór en na de vakantie uitvoert heb je binnen een paar minuten een veel veiliger gevoel over het gebruik van jouw smartphone. Wil je voorkomen dat jouw toestel oververhit raakt? Dan kunnen deze tips wellicht helpen. Ook het water kan een uitdaging zijn voor jouw smartphone, zelfs als deze waterdicht is. Ook hier kun je jezelf op voorbereiden.1 reactie

Je zal ze de kost moeten geven, die alle adviezen hierboven nog ff checken, en dan vervolgens via Insta of Facebook gaan lopen showen hoe gewéldig hun vakantielocatie wel niet is…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).