Zo check je of Apple ook jouw iPhone trager maakt

iPhone dock
Apple laat je zelf niet weten of het je iPhone langzamer maakt, dus leggen wij je uit hoe je dat zelf kunt checken.

Apple krijgt al de hele week vrachtwagenladingen shit over zich heen. En terecht, want een smartphonemaker die zonder het te laten weten je processor afknijpt, verdient niets anders. Inmiddels weten we dat het om een ‘feature’ gaat die je accu moet beschermen, maar eigenlijk blijkt de iPhone gewoon verdomd slecht in elkaar te zitten. Om dat te verdoezelen wordt de accu na verloop van tijd minder zwaar belast.

Als je wilt checken of jouw processor zijn werk nog naar behoren doet, dan kun je in de App Store de Geekbench 4-app downloaden. Die laat je vervolgens een benchmark draaien, zodat je precies kunt zien welke scores jouw processor haalt. In mijn geval (iPhone 7, gekocht in september 2016) rolde daar een score van 2319 punten uit de Single Core-test, waar dat 3432 punten zou moeten zijn.

Het wachten is op een nieuwe reactie van Apple, want ze gaan niet meer wegkomen met slappe excuses. Of het zover komt dat Apple alle accu’s moet vervangen? Laten we het hopen, want een techgigant die zijn gebruikers zo bedondert, mag best een keihard onderuit gaan.

7 reacties

 1. Leuk objectief stuk kuch. Ik betwijfel of m’n Galaxy S6 Edge de twee jaar vol gaat maken. Dus wat dat betreft doet Apple het goed. Maar een cursus openheid zou het Apple management niet misstaan.

  Overigens betwijfel ik of een lagere waarde op de Geekbench automatisch betekent dat de kloksnelheid is terug gedraaid. Voor een iPhone 7 van een jaar oud kan ik me dat nauwelijks voorstellen. De accu is dan gewoon nog in orde.

  • @healey: ligt een beetje aan het gebruik. 200 laad cycles met pokemon is drama voor batterij … 200 met slechts surfen is ander resultaat.

   Moet wel zeggen dat mijn iphone 7 slechts 8% slijtage vertoonde na psies 1 jaar … ondanks dat ik als 44 jarige schuldig ben aan matig pokemon jagen … maar wel zoveel gebruik dat ik iedere avond moest bijladen ( mijn huidige x gebruik ik nog meer … en heb 30 to 40% over bij slapen gaan 🙂

   En je hebt gelijk … bergen klachten bij andere merken met psies dezelfde klacht ( plots uitvallen met 35% over ) vooral nexus en samsung.

   En je hebt helemaal gelijk dat apple een mega communicatie fout heeft gemaakt. Gaat ze een hoop geld kosten ( en terecht helaas )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *