Zo check je of iemand misbruik maakt van je WiFi-netwerk

Wireless Network Watcher
Het is tegenwoordig een koud kunstje om het wachtwoord van een draadloos netwerk te onderscheppen, maar gelukkig is er nu een oplossing om ongewenste WiFi-misbruikers buiten de deur te houden.

Mocht je graag wat aan de beveiliging van je netwerk doen en de beschikking hebben over een Windows-computer, dan doe je er goed aan eens te kijken naar Wireless Network Watcher. Dit gratis programmaatje laat je in één oogopslag zien wie er met jouw WiFi-netwerk verbonden zijn en dus ook of daar gebruikers tussen zitten die er niet thuis horen.

Het gebruik van Wireless Network Watcher is eigenlijk net zo eenvoudig als de naam van het programma. Je downloadt en installeert het via de website van de ontwikkelaar en kunt meteen aan de slag. Vervolgens krijg je een overzicht van IP- en MAC-adressen, waaraan je elk apparaat in theorie kunt herkennen. Die kans is echter niet zo groot, want wie kent wel het MAC-adres van zijn smartphone, tablet en computer uit zijn of haar hoofd?

Belangrijker zijn dan ook de gegevens die je tegenkomt onder Device Name en Device Information. In principe vraagt elk apparaat je bij het eerste gebruik een naam in te vullen, dus de kans is groot dat je nu gemakkelijk in staat bent om te herkennen wie er aan jouw WiFi-netwerk gelinkt zijn.

Helaas stelt het programma je niet in staat om apparaten te blokkeren, maar je komt waarschijnlijk een heel eind door het wachtwoord van je router te veranderen. Vervolgens kun je de ongewenste apparaten weren door hun MAC-adres te blokkeren via de instellingen van diezelfde router.

11 reacties

  1. nog beter is je router alleen toegang te laten verlenen aan apparaten met bepaalde mac-adressen .. namelijk alleen jouw apparaten. mocht je bezoek dan tijdelijk gebruik van je wifi willen gebruiken moet je ff e.e.a instellen, maar voor de rest is het een stuk veiliger 🙂

  2. Of je hebt gewoon een goede router met desnoods OpenWRT of DD-WRT. Dan kun je het ook uilezen via je de router. Of je beveiligd je wachtwoord een keertje met WPA2 en een lang wachtwoord.

    • Zit idd standaard in je router maar de meeste consumenten komen daar nooit.

      Laatst nog het zoontje van de buren gevraagd of hij van mijn netwerk af wil blijven. Probeerde voor de lol in mijn netwerk te komen en print opdrachten te sturen naar mijn printer. Pech voor hem dat WORD de auteur opslaat in .docx bestanden.

  3. Voor iedereen die sich veilig waant na het activeren van MAC filtering: one word: MAC-Spoofing.

    Google er naar en educate yourself. Het is niet meer dan slechts een kleine barriere opwerpen. Een vals gevoel van veligheid also.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *