Zo dachten techbedrijven over de lancering van Android

Auteur: , 2 Reacties
Android lancering

Het is alweer 10 jaar geleden dat Google's Android is geboren. Hoe dachten toenmalige tech-giganten over het systeem?

Het is interessant om te zien hoe tech-bedrijven zich ontwikkeld hebben de afgelopen jaren. Zo ook de opkomst van Google’s open source-platform Android. Exact tien jaar geleden startte de Open Handset Alliance ermee. De alliantie bestond uit 34 bedrijven, waaronder Google, Qualcomm, HTC, Samsung, Motorola en grote providers zoals T-Mobile en Telef√≥nica.

Tegenwoordig zijn al deze bedrijven niet meer weg te slaan in het smartphonetijdperk, maar 10 jaar geleden was dat wel anders. In 2007 werden de lakens voornamelijk uitgedeeld door Microsoft, Nokia en Apple met haar eerste iPhone-modellen.

Een artikel van Engadget uit 2007 verraadt dat Nokia zich flink heeft vergist in het toen nog nieuwe Android. Het bedrijf meldde namelijk dat ze ‘het (Android) niet zien als een bedreiging’.

Apple versus Android

Nokia’s softwaretak Symbian ging zelfs een stap verder en zeiden dat ze Android wel serieus namen, maar dat zij degenen zijn met echte toestellen, echte mobiele platformen en al een flink marktvolume hebben opgebouwd.

Toenmalig Microsoft-topman Scott Horn was iets minder gerust op de geboorte van Android. Volgens hem leek het erop dat ze echt een veelvoud aan mensen bij elkaar brachten om een mobiel te bouwen, iets dat Microsoft’s Windows Mobile al vijf jaar aan het doen was. De impact kon Horn toen ook nog niet inschatten.

De meest vriendelijke reactie toentertijd was afkomstig van Google’s huidige aartsrivaal Apple. Apple woordvoerster Natalie Kerris vertelde toen nog doodleuk dat het bedrijf een fantastische verstandhouding heeft met Google en de introductie van Android hier niets aan zou veranderen.

Hoe anders is de situatie 10 jaar later. Microsoft’s Windows Mobile is zo goed als weggevaagd, Nokia lag jaren aan de beademing en keert nu terug als trouwe Android-gebruiker en Apple kan Google’s softwaresysteem niet luchten of zien. We verwachten dan ook niet dat een van deze tech-bedrijven vandaag gezellig op de koffie komt.2 reacties

10 jaar nog maar? Er is heel wat veranderd in zo’n korte tijd.
Anyway: gefeliciteerd Android.
Android is niet van Google maar gekocht door google. Het Linux gebaseerde open source systeem was van Andy Rubin, de man die onlangs de Essential Phone op de markt bracht.

Al bij al heeft Google een goede zet gedaan door Android te kopen, net zoals ze in de tijd Youtube gekocht hebben, want hun Google Video was het niet echt.

Ik denk dat Android enkel nog maar gaat groeien, het is echt een volwassen os met veel meer vrijheid en mogelijkheiden en keuzes dan ios.

Blackberry en Nokia zitten nu ook op android maar zijn veel te laat op de kar gesprongen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).