Zo fix je de meest irritante functies van OS X Yosemite

Deze irritante Yosemite-features kan je uitzetten
Yosemite is vanaf nu voor iedereen te installeren. Naast de nieuwe features blijven er altijd dingen die irriteren, maar die zijn in de meeste gevallen met een paar klikken te verhelpen.

Spotlight
Spotlight zoekt niet alleen meer naar bestanden op je Mac, maar speurt ook online naar resultaten. Dat kan natuurlijk heel handig zijn, maar de uitgebreide zoekresultaten zorgen ook voor een hoop irritaties en zijn soms behoorlijk onoverzichtelijk. Gelukkig kan je dat gemakkelijk aanpassen via systeemvoorkeuren. Onder ‘Spotlight’ kun je hier zelf aangeven welke resultaten je wilt zien.

Spotlight features

Berichtencentrum
Yosemite heeft vanaf nu ook widgets in het berichtencentrum, zoals we dat als eerder zagen bij iOS 8. Wanneer je in het bezit bent van een oudere Mac, kan het berichtencentrum erg traag reageren. Je kunt in dat geval het beste verschillende widgets verwijderen, zodat alles weer wat sneller werkt. Dit doe je door in het berichtencentrum op wijzig te klikken. Vervolgens kun je overbodige widgets verwijderen. Let er bijvoorbeeld op dat je zo min mogelijk widgets activeert die gebruik maken van je locatie. Die vertragen de boel namelijk behoorlijk.

Berichtencentrum werkt traag

Transparante vensters
Naast nieuwe features beschikt Yosemite ook over een geheel nieuwe look. Dat zie je niet alleen terug in de nieuwe, kleurrijke icoontjes, maar ook in de transparante vensters. Ben je daar niet blij mee, dan kun je ook deze functie uitschakelen via systeemvoorkeuren. Kies daar voor toegankelijkheid, klik op beeldscherm en vink ‘Verminder doorzichtigheid’ aan.

Safari
Safari heeft de traditionele balk met favorieten ingeruild voor een sidebar. Wanneer je de bookmarks-balk terug wilt, klik je op Weergave – Toon favorietenbalk. Daarnaast kun je ook de tabbladbalk en statusbalk hier weer activeren.

Safari bookmark aanpassen

Handoff
De nieuwe features van Handoff zijn heel handig, maar niet iedereen wilt zijn telefoontjes doorgestuurd krijgen naar zijn Mac. Vooral wanneer je altijd je telefoon bij je hebt, is het erg irritant wanneer iemand je belt en je op meerdere apparaten tegelijk gebeld wordt. Je kunt deze functie apart uitzetten, zodat je alle andere functies van Handoff kunt behouden. Dit doe je door Facetime te openen en naar voorkeuren te gaan. Vink hier ‘Mobiele oproepen via iPhone’ uit.

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *