Zo gaan Philips-lampen online

Streetlights
Philips gaat samenwerken met een aantal grote spelers in de tech-sector om zijn verlichting aangesloten te krijgen op het internet of things – om de divisie daarna voor een hoger bedrag te kunnen verkopen.

Het begon allemaal ooit met de productie van gloeilampen, eind 20e eeuw, maar inmiddels wil Philips van zijn lampen af. Het geld moet gebruikt worden voor investeringen in consumententechnologie en gezondheid, een tak die Philips ‘HealthTech’ noemt.

44% van de omzet van Philips’ lichttak komt tegenwoordig uit LED-lampen, maar daarbij speelt een probleem: ze hoeven amper te worden vervangen. Tegelijkertijd bieden de lampen ook mogelijkheden die nu nog te weinig worden benut, denkt Pihilips. In samenwerking met grote tech-bedrijven (Cisco, SAP, Samsung, en Bosch) moet de verlichting worden aangesloten op het internet-of-things. Slimme verlichting voor kantoren, huizen en zelfs complete steden. Het bedrijf hoopt dat die innovaties aanslaan zodat de verkoop straks veel geld oplevert.

Gisteren hield Philips een presentatie om de pers (en aandeelhouders, én potentiële kopers van de lichtdivisie) enthousiast te krijgen voor dit idee. Gesprekken voor de verkoop worden al gevoerd, met ‘een beperkt aantal’ geïnteresseerden. Wie dat zijn is niet bekend. In de presentatie bleef een belangrijk getal achterwege: de omzet uit licht daalde dit jaar met ongeveer drie procent en kwam uit op 1,7 miljard euro.

De nieuwe mogelijkheden zien er ondertussen tamelijk indrukwekkend uit. Dankzij het internet of things kunnen de LED’s onder meer worden verbonden met rookmelders, zodat ze rood kleuren als er rook is (een ouderwetse pieptoon lijkt ons nog steeds een stuk veiliger, maar het is een interessante mogelijkheid), of zelfs lampen die hun kleur aanpassen om bij de sfeer van de film op TV te passen. Dankzij technologie van Cisco kan bepaald worden hoe druk het is op een kantoor, SAP zorgt dat steden hun straatlantaarns kunnen bedienen en Bosch helpt Philips om met lampen te komen die informatie uitwisselen met veiligheidssystemen.

Het lijkt er trouwens niet op dat de aankondigingen enorme indruk hebben gemaakt, want op de beurs bleef de koers van het aandeel nagenoeg gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *