Zo gaat Google browsen nóg sneller maken

Google
Google pakt het comprimeren van afbeeldingen aan.

Google en ‘innovatie’ worden vaak in één adem genoemd. Ook nu probeert het miljardenbedrijf de wereld van het internet te verbeteren. Met een nieuwe compressiemethode moet de bestandsgrootte van afbeeldingen tot 35% kleiner worden.

Het zogenoemde Guetzli-algoritme (Guetzli betekent koekje in het Zwitsers) moet afbeeldingen met 35% verkleinen zonder kwaliteitsverlies als gevolg, zo stelt Google in een blogpost. Het algoritme wordt toegepast op JPEG-afbeeldingen en heeft een aantal voor- en nadelen.

Zo zijn kleinere afbeeldingen natuurlijk gunstig voor het laden van een pagina; je hoeft minder te downloaden dan voorheen, wat tot significante tijdwinst kan leiden op website’s die hevig steunen op afbeeldingen. In het verlengde daarvan scheelt dat uiteindelijk ook op de bankrekening, want kleinere afbeeldingsbestanden betekent minder data-verkeer voor mobiele gebruikers.

Een nadeel, zo meldt Google zelf, is dat het langer duurt om een afbeelding te comprimeren naar Guetzli-formaat (in vergelijking met het comprimeren naar andere formaten). Voor de gebruiker heeft het dus vooral voordelen om het nieuwe algoritme toe te passen, maar voor uploaders duurt alles net ietsje langer.

Guetzli is een open source algoritme, wat wil zeggen dat iedereen de nieuwe technologie mag toepassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *