Zo jat Huawei van Apple, dit willen ze pikken

Huawei-Apple-diefstal
Een rapport onthult de sluwe streken van Huawei om bedrijfsgeheimen van Apple te jatten.

Dat Huawei nogal dol is op de techniek van Apple bewees deze blunder onlangs. Hoewel je om zoiets nog zou kunnen lachen is de oplopende vete tussen Amerika en Huawei over vermeende diefstal van gevoelige informatie en het schenden van bedrijfsgeheimen minder grappig. Een onthullend rapport laat precies zien wat Huawei van Apple wil jatten en hoe zij te werk gaan. Wij zetten een en ander op een rijtje.

Apple Watch
De hartritmemeter die in de Apple Watch is ingebouwd is van zo’n goede kwaliteit dat de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hun goedkeuring gaven. Anderzijds was men niet enthousiast over de smartwatch van Huawei en kwam de hartmeter er bijzonder slecht vanaf. Huawei besloot om in actie te komen en ging op zoek naar de Chinese leverancier van de sensoren voor de hartmeters in de Apple Watch. Toen de leverancier eenmaal gevonden was meldde Huawei zich als geïnteresseerde partij. In eerste instantie probeerden ze uit te leggen dat het product op de Apple Watch zou lijken. Toen de leverancier aangaf dat hij geen zin had om iets te maken wat te veel op Apple-design leek krabbelde Huawei terug en gaf zij aan dat hun smartwatch een andere vorm zou krijgen. Toen de leverancier niet op het voorstel inging kreeg hij de suggestie: “Feel free to suggest a design you already have experience with,”

scharnier voor MacBook Pro
Iedereen die op zoek is naar een laptop of MacBook wil graag een zo dun mogelijk exemplaar. Apple heeft hiervoor diverse ontwerpers in dienst die proberen een scharnier zo efficiënt mogelijk te maken. Hiervoor ontwikkelde men een onderdeel dat uit 13 verschillende deeltjes bestaat die op een bepaalde manier geassembleerd zijn. Apple vroeg in 2016 patent aan op deze techniek, maar die aanvraag loopt nog. Intussen heeft Huawei het onderdeel naar diverse leveranciers gestuurd met de vraag of zij dit voor hen konden maken. Velen herkenden het als het unieke Apple-onderdeel en weigerden. Uiteindelijk is er toch een partij gevonden en sindsdien heeft de Huawei MateBook Pro eenzelfde scharniermechanisme.

Alle overige relevante informatie
Het rapport beschrijft verder hoe Huawei actief jaagt op personeel dat Apple of haar toeleveranciers verlaat en hen uitnodigt voor sollicitatiegesprekken. Niet zelden draaien deze sollicitaties uit op verkapte ondervragingen door het Huawei-management op zoek naar informatie over technische ontwikkelingen en/of komende producten. Kortom, men doet er alles aan om Apple op de kast te jagen.

Uiteraard is Huawei naar een reactie gevraagd, maar zij ontkennen uiteraard in alle toonaarden. Overigens is in het rapport ook te lezen waarom de leveranciers niet staan te springen om met Huawei mee te werken. Dit lijkt alles te maken te hebben met hermetisch afgesloten productielijnen, metaaldetectoren bij de ingang en uitgang van de fabriek en contractuele miljoenenboetes.

Nog geen reacties

  1. Tsja, geen vreemde handelswijze voor Chinezen (de overheid zit ook gewoon met die gasten aan tafel), economie = macht, dat snappen zij naast Amerikanen als geen ander

    Koreanen doen het wat discreter en slimmer

  2. Dit is gewoon bedrijfsvoering van alle tijden. If you can’t beat them copy them and then improve it! Japanners zijn er groot op geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *