Zo komt je medische data op straat te liggen

Heart Rate Monitor
Intel-security baas Raj Samani is bezorgd over de diefstal van medische data via wearables. Dat schrijft de topman in een column op de website net-security.org.

Volgens Samani zouden de medische gegevens uit wearables -hartslag, bloeddruk etcetera- uiterst waardevol zijn voor criminelen. Het is te gemakkelijk in te breken op de cloud-services waar de gegevens liggen opgeslagen. De fabrikanten zouden nauwelijks iets doen aan beveiliging. Consumenten zijn zich niet bewust van de risico’s, betoogt hij. De data zou de hele wereld over gaan en tegen betaling worden gedeeld met allerlei geïnteresseerde partijen. Via Wi-Fi en bluetooth communiceren de apparaatjes met je eigen smartphone, maar ze sturen je info ook door naar de server van de fabrikant. En die verkoopt je data soms door, of doet nauwelijks iets aan beveiliging, zodat criminelen vrij spel hebben.

De wearables zitten in de lift. Er wordt voorspeld dat de verkoop dit jaar op 68.1 miljoen exemplaren gaat uitkomen. Er is al veel geschreven over de voordelen van het delen van medische gegevens. Samani haalt een voorspelling aan die spreekt van een kostenbesparing van 63 miljard dollar in de komende vijftien jaar. Tegen welke prijs, vraagt hij zich af.

De angst van Samani wordt breder gedragen. Vorig jaar verwoordde een topman van Azure (Microsoft’s cloud service) een vergelijkbare mening tijdens een conferentie in Tel Aviv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *