Zo komt Nokia keihard terug op de smartphone-markt

Nokia 3310
En niet alleen met smartphones, ook tablets horen bij het nieuwe Nokia. Wat kunnen we verwachten?

HMD Global, een nieuw gecreëerd Fins bedrijf, krijgt een licentie op het merk én de intellectuele eigendomsrechten van de legendarische telefoonfabrikant. HMD wordt dan weer geleid door een oud-Nokia topman, dus het nieuwe Nokia is meer Nokia dan alleen een paar letters op een verder niet-gerelateerde smartphone.

Tot nu was Nokia eigendom van Microsoft, maar die hebben nooit goed geweten wat ze met de Finnen aanmoesten. Met de deal zijn ook de overdracht van verschillende design-rechten gemoeid. Eind juni moet de inkt droog zijn.

Verder gaat Foxconn, dat we kennen als iPhone-leverancier, een rol spelen. Dochterbedrijf FIH Mobile is namelijk de partij die de boel van Microsoft heeft gekocht. Vervolgens is met HMD weer een deal gesloten, waarbij het de bedoeling is “een wereldmerk te maken van Nokia-telefoons en -tablets.” Het huidige Nokia krijgt daarbij ook een rol in het vaststellen van verschillende design-standaarden.

Klinkt allemaal wat zakelijk, maar het belangrijkste is dat er straks Android-toestellen te koop zijn met Finse expertise. Benieuwd wat we daarvan kunnen verwachten. Over de nieuwe producten is inhoudelijk verder nog niets bekendgemaakt.

Nog geen reacties

 1. Tja, we gaan het zien …
  Vraag me af wat ze nog kunnen toevoegen aan de nogal verzadigde Android markt met daarin ook vele goede toestellen met aantrekkelijke prijzen en natuurlijk de toppers met topprijzen.
  Mischien iets in het echte budget segment maar ook daar is al enorm veel keuze.

  De ´Finse expertise´ is denk ik vandaag de dag anno 2016 niet heel bijzonder meer….

  • @turbobrick: Ik denk dat je gelijk hebt, in ieder geval qua features. Misschien design? Ze moeten toch een en ander hebben opgestoken daar sinds de jaren 90. En ze hebben in ieder geval zeker de gun-factor. Niet totaal onbelangrijk.

   • @vanderlinindustries: Underdog positie en gun factor zijn leuk in comments maar de mensen boeit dat weinig als ze eenmaal een paar honderd tot een kleine 1000 euro neertellen voor een phone ….
    Beetje het milieu verhaal, vinden de meesten wel belangerijk tot het geld begint te kosten.

    Design, dat is altijd een issue maar wat valt er nog te halen op dat gebied.
    Je hebt toch echt een touchscreen en de vele verplichte nummertjes zoals de camera´s, speaker, connector, headphone jack, knoppen en een frame dat je daarin moet verwerken.

    Function before fashion en dan krijg je toch een beetje veel van hetzelfde. daarbij ben je erg afhankelijk van wat er op de markt is qua hardware want je kan qua design van alles willen maar als je zelf geen schermen maakt dan moet je het doen met wat er te koop is.

    Apple was qua design toch best heer en meester en we zien de afgelopen jaren weinig nieuws op dat gebied omdat het wel funcioneel, werkbaar, produceerbaar en betaalbaar moet blijven.

    De enige die een beetje iets wilds gedaan heeft is Samsung met de edge schermen die er gewoon erg mooi uit zien en je de screen to body ratio erg hoog kan houden, met andere woorden zo min mogelijk bezels.

    We gaan het wel zien, van mij mogen ze ! Ikzelf zie er niet veel heil in.

 2. Klinkt leuk! Ik neem aan dat de Lumia-lijn en de bonte designs van die toestellen gewoon bij Microsoft blijven? Of verhuizen die ook mee naar het nieuwe Nokia?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *