Zo maniupuleerde een hacker verkiezingen in Zuid-Amerika

Sepulveda
Holy shit. En nee, geen grap.

AndrĂ©s SepĂșlveda heet hij, de man die verantwoordelijk is voor het grootste kiezersbedrog sinds [vul hier een grap in die past bij je eigen politieke voorkeur].

Tien jaar lang was hij in staat verkiezingen in onder meer Mexico, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Colombia, Guatemala en Venezuela te manipuleren. Heel Midden-Amerika dus, met nog een paar Zuid-Amerikaanse toppers er tussen.

Zijn eerste klus: de Colombiaanse politicus Alvaro Uribe dwarszitten door zijn site te hacken en vervolgens een lijst van aanhangers te spammen met allerlei verzonnen informatie. Voor dat geintje kreeg hij meteen $ 15.000, dus dan krijg je de smaak wel te pakken.

Om Peña Nieto president van Mexico te laten worden werden onder meer campagne-strategiën van tegenstanders gestolen, met nep-accounts enthousiasme of afkeuring op sociale media tot enorme proporties opgeblazen, en spyware geïnstalleerd bij de concurrentie. Dit was zijn magnum opus en hij kreeg er 600.000 dollar voor betaald.

Sepulveda

Naast allerlei hacks, het inzetten van tienduizenden Twitteraccounts, en nog veel meer smerige trucjes, schuwde SepĂșlveda, die echt een tatoeage van een QR-encryptiecode op zijn achterhoofd heeft staan, ook het smerige handwerk niet. Hij boorde gaten in flashdrives, spoelde documenten door de WC en liet chips kapotkoken in een magnetron.

De longread met daarin een interview met de beste man, die inmiddels een straf van tien jaar uitzit, lees je hier. Lang en Engels, maar zeker de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *