Zo kun je in een andere taal schreeuwen

Auteur: , 1 Reactie
Herrrrroooo!

Japanners en hun bizarre uitvindingen: een vertaalmegafoon...

Op vliegvelden komen nogal eens mensen bij elkaar die verschillende talen spreken. Je verwacht het niet, maar toch is het zo. In Europa geeft dat vrij weinig problemen, de meeste mensen spreken toch op zijn minst Engels, en anders lukt het wel met handen, voeten een beetje Frans en een beetje Duits en soms een snufje Spaans, of Google.

In Azië lukt dat meestal niet. Chinese en Japanse mensen spreken doorgaans geen andere taal en wij komen niet verder dan Foe Yong Hai en For relaxing time, make it Suntory time…

Japanners zouden geen Japanners zijn als ze geen oplossing voor dat probleem zouden verzinnen. En dus komen de knutselaars van Panasonic nu met een briljante vondst: een vertalomegafoon. Oftewel Megaphoneyaku, want yaku is Japans voor vertalen. Je spreekt wat worden in het mondstuk van de megafoon en dan gaat het apparaatje even wat rekenen, om vervolgens je zin wat luider te herhalen. En dan nog eens, maar in het Engels, en dan in het Chinees, en dan óók nog in het Koreaans. Briljant. Of hij je ook van Engels naar Japans/Chinees/Koreaans laat vertalen is ons nog niet helemaal duidelijk, maar in ieder geval kan de grondstewardess op Tokio Narita Airport binnenkort heel hard Engels tegen je praten.

Op deze site kun je een filmpje van het ding in actie zien. Al lijkt het er wel op dat hij alleen kan zeggen dat de bus er zo aan komt…1 reactie

Nice! Op de plek van de video staan nu mensen je met handen en voeten te helpen om de juiste bus te nemen naar de stad. In principe is alles al heel duidelijk in het Engels aangegeven op Narita, maar Japanners en hun behulpzaamheid.. :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).