Zo maken wetenschappers objecten onzichtbaar [video]

Rochester-cloak
Wetenschappers aan de Universiteit van Rochester hebben een nieuwe techniek ontwikkeld, die objecten in drie dimensies ‘onzichtbaar’ maakt.

Natuurlijk worden deze objecten niet daadwerkelijk onzichtbaar, maar hebben we hier te maken met een indrukwekkende optische illusie die gebruik maakt van vier lenzen. Door deze vier (standaard) lenzen op een bepaalde manier op te stellen, kun je door de lens kijken, maar zie je niet het object dat ertussen geplaatst is.

Multidirectional cloaking
Bedenkers professor John Howell en student Joseph Choi noemen hun ‘Rochester Cloak’ het eerste ‘drie-dimensionale, multidirectional cloaking’. Omdat de wetenschappers voor hun prototype kleinere lenzen gebruikten, kunnen alleen relatief kleine objecten onzichtbaar worden gemaakt. Door deze simpelweg met grotere lenzen te vervangen, krijg je hetzelfde effect, waarmee je dus ook grote voorwerpen kunt laten verdwijnen.

Het draait allemaal om lichtstralen. Omdat de eerste lens het licht verspreidt, gaat het licht om het object heen. Hierdoor lijkt het onzichtbaar, zolang je maar door de eerste lens heenkijkt. In onderstaande video wordt dit concept gedemonstreerd met een pen, liniaal en vingers. Ondanks dat we inmiddels weten hoe het werkt, blijft het er bizar uitzien.

[gv data=”vtKBzwKfP8E”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *