Zo manipuleert men de Bitcoin op Reddit

bitcoin-reddit-koersmanipulatie
Een goed gesprek blijkt zinloos. Uiteraard ook een koersupdate.

Reddit is natuurlijk hét social medium als het gaat om goede gesprekken en complottheorieën. Uiteraard is het ook een prima plek om te filosoferen over de koers van de Bitcoin of andere cryptomunten. Bovendien is het een handige plek voor bedenkers van nieuwe crypto-initiatieven om hun nieuwste vindingen te promoten bespreken met het publiek.

Helaas leert onderzoek van een Reddit-gebruiker dat ook hier sprake is van manipulatie. Met name Astroturfing en Vote manipulation zijn populair. Ook stelde men vast dat dit georganiseerd gedaan wordt uit naam van het zogeheten Dream Network. Uit onderzoek blijkt dat dit netwerk zich vooral richt op Dreamr, Bitmax, Moozicore, Bora, Contentos and Ultra Token. Hoewel de meeste namen niet direct een bel doen rinkelen springt die van Bitmax er wel uit. Deze cryptobeurs is namelijk niet voor het eerst in het nieuws vanwege opvallende koerswijzigingen.

Vote manipulation is redelijk eenvoudig. Geregistreerde Reddit-gebruikers mogen positief of negatief stemmen op een link. Hoe meer positieve stemmen, hoe hoger de link in de subreddit komt en hoe meer mensen deze zullen bezoeken. Dat is natuurlijk handig als je net voor een bodemprijs hebt ingekocht en de koers een beetje aan wil jagen. Je schrijft een bericht over een niet te bekende munt of een opvallende koers en vraagt jouw vriendjes uit het Dream Network om positief op de link te stemmen (uiteraard nadat zij ook hebben ingekocht). Vervolgens ziet de argeloze bezoeker dat er ineens een ‘scoop’ op Reddit staat en besluit snel te kopen. Uiteraard kopen die marktvolgers de munten die het netwerk net goedkoop heeft ingekocht. Zodra ze er klaar voor zijn om flink te verdienen is de handel weg. Deze techniek, ‘pump and dump’ is op veel beleggingsmarkten verboden, maar in cryptohandel bij gebrek aan regelgeving gewoon toegestaan.

Een variant op vote manipulation is Astroturfing. We gaan geen horoscopen trekken, maar de leden uit het Dream Network beginnen wel een zogenaamd ‘spontane’ discussie over een bepaalde cryptomunt, bijvoorbeeld een bijzondere komende ontwikkeling bij de Bitcoin. De argeloze bezoeker van de subreddit denkt alweer een kans te zien en het Dream Network kan weer aan de pump and dump.

Uiteraard zijn de legitieme cryptobeleggers in de meerderheid. Zij baseren zich op de live koersen. Na het weekend zien we dat de Bitcoin het iets beter doet dan vrijdag, terwijl de live koersen, die ik om 10.50 uur vastlegde, aantonen dat de Altcoins het dit weekend beduidend beter deden.

live-koersen-bitcoin-top-5-cryptomunten-16-9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *