Zo ontwijken Apple en andere techgiganten belasting

Auteur: , 2 Reacties
apple belastingfraude silicon valley

Naast techkennis weten ze ook alles van belastingontwijking. Check hier hoe.

Deze week werd bekend dat Apple 13 miljard aan belastingschuld moet afdragen aan Ierland. Volgens Apple-topman Tim Cook uiteraard ‘politieke nonsens’. Maar het is niet de eerste keer dat Apple dit overkomt. In 2015 schikte Apple bijvoorbeeld na veel ontkenningen al een belastingontwijking van ruim 300 miljoen.

Maar hoe doen Apple en andere techgiganten dat precies. Nou heel simpel gezegd zo: eerst verkopen ze de rechten van hun intellectueel eigendom aan een dochteronderneming, hierdoor wordt de winst verplaatst naar landen (bv. Ierland) met lagere belastingen. Deze winst wordt vervolgens als royalties overgemaakt naar een andere dochteronderneming, bijvoorbeeld in het Caribisch gebied. Hierdoor hoeft er over de royalties geen belasting betaald te worden in Ierland.

De route die techgiganten afleggen om belasting te ontwijken is overzichtelijk in een infographic gezet door Valerio Pellegrini. Klik eventueel HIER voor een groter formaat van onderstaande infographic.

apple belastingsfraude silicon valley2 reacties

-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Laat de EU zich maar eens bewijzen door met 1 maat te meten. Nu betalen kleinere bedrijven de belasting die giganten als Apple en Google niet doen. Ik moet ook altijd een potje kokken vanwege het gedweep met Apple producten, met name van de kant van de creatievelingen. Die werken gewoon mee aan het onaantastbare aura van Apple dat wat ze doen okee is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).