Zo probeer je Chrome OS uit met een PC en USB-stick


Wist je dat je Google’s Chrome OS heel eenvoudig kunt testen op je gewone PC?

Je bent de laatste jaren bezig met een kamp te kiezen. Vroeger had Microsoft al je gegevens doordat je (waarschijnlijk) op Windows computerde en alles via Internet Explorer, Outlook en Exchange over de wereld verstuurde. Sinds een jaar of negen stapte de halve wereld zo’n beetje over op Apple, en daarna koos nog weer een grotere groep het Googlekamp.

Ben je nou toch al bijna helemaal overgegeven aan het Googlen, met je Androidtelefoon, en GMail, dan kun je de volgende stap ook net zo goed maken: probeer Chrome OS. Daar hoef je namelijk helemaal geen Chromebook voor te kopen, dat kun je gewoon doen op je vaste computer, of op je laptop met Windows of Linux.

Alles wat je nodig hebt is een 4GB USB-stick en een beetje tijd. Door het op een USB-stickje te zetten, loop je niet het risico dat je je computer helemaal wist, dus doe dat vooral.

Het is kinderlijk eenvoudig om de boel aan de praat te krijgen. Op de website van Arnoldthebat staan allerlei builds van het OS die hij via zijn server deelt, voor allerlei laptops zijn er speciale varianten van het systeem om de firmware aan te kunnen sturen.

Stappen op Windows:

    1 Download een ‘weekly’ build van deze pagina.
    2 Met 7zip pak je de IMG uit, uit je download.
    3 Open Win32ImageWriter en selecteer je de IMG en de USB-stick.
    4 Klik op ‘write’.
    5 Steek de USB stick in de computer die je met Chrome OS wilt draaien en startop. Het kan zijn dat je nog even op F2 moet drukken om de opstartschijf te selecteren of wellicht vraagt je computer meteen of je wilt starten van de externe schijf.

Presto, je hebt nu een computer met niks. Maar ook een computer met alles. Ook heel handig als je altijd een privé-computertje wilt hebben. Tijdens het backpacken in een internetcafé gewoon even je eigen computer over het de geïnstalleerde versie gebruiken. Of als je harde schijf in de soep is gedraaid die computer alsnog gebruiken. EN ja, deze methode is nog eenvoudiger dan die we hier al eens voor hebben gedaan.

Disclaimer, het hele testen is natuurlijk wel op eigen risico.

Nog geen reacties

    • @jpierik: hee, dat is vreemd. Ik had helaas (gelukkig) geen enkel probleem, dus ik kan je niet helpen. Ik was eigenlijk juist zo verbaasd over het gemak, dat ik het meteen heb opgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *