Zo probeert Spotify familie-piraten tegen te gaan

Slim of tevergeefs?
Slim of tevergeefs?

Muziekstreamingdienst Spotify is wat mij betreft een solide service maar ondanks het gigantische aanbod luisteren belachelijk veel mensen illegaal naar allemaal muziek behalve van R. Kelly. Vooral familie-piraten lijken een groot probleem te vormen en daar wil het Zweedse bedrijf iets aan doen.

Als ‘familie’ kun je met 6 personen een abonnement krijgen voor €15 per maand. Het enige wat je hoeft te doen om in aanmerking te komen voor dit abonnement, is bij elkaar wonen. Althans, of je vult gewoon in dat je bij elkaar woont. Als student ken ik veel mensen die met vrienden ‘bij elkaar wonen’ en dus goedkoop een abonnement scoren. Familie-piraten, dus, die eeh… niet onder dezelfde vlag varen.

Daarom test Spotify een nieuwe vorm van service, het Premium Duo-abonnement. Zoals de naam al verklapt kunnen twee personen die bij elkaar wonen het abonnement gebruiken. De prijs is daarbij ook niet uit de lucht gegrepen; een Premium abonnement voor één persoon kost een tientje, een Family-abonnement kost €15 euro en het Premium Duo-abonnement kost €12,49, de gulden middenweg. Nou ja, tenzij je tenminste 2 schavuiten weet te strikken voor een Family-abonnement. Dan ben je met €5 euro per abonnement alsnog goedkoper uit.

Een leuke toevoeging voor het nieuwe systeem is daarentegen de zogenoemde Duo Mix. Aan de hand van de voorkeuren van de twee individuele gebruikers maakt Spotify één playlist voor de twee. Zo krijg je een afspeellijst waar het duo lekker samen naar kan luisteren met voor elk wat wils.

Op het moment loopt de test in Europa in Ierland, Denemarken en Polen. We moeten nog even afwachten of het abonnement daadwerkelijk uitgebracht gaat worden en of dat ook in de Benelux gaat gebeuren.

Lees ook: Spotify biedt sexy deal aan, maar niet voor ons

Screenshot @Spotify

2 reacties

  1. Tja, ik heb een ‘solo’ abonnement-voor-nop via m’n provider (KPN), als ik deze wil omzetten naar een family-account moet ik de volle mep gaan betalen. Dus niet. En zolang je zo’n solo-abonnement op maar één apparaat actief kunt gebruiken, zie ik hier ook niet echt een probleem.

  2. Ik heb zo’n family abonnement maar eigenlijk vind ik het niet handig. Bij Netflix kan ik bijvoorbeeld op 4 TV’s op mijn eigen account tegelijk kijken, om dat het abonnement het toelaat. Bij Spotify heb ik mijn persoonlijke account op mijn telefoon (ik kan niet gemakkelijk switchen) en mijn vrouw heeft haar eigen account op haar telefoon. Aan de Sonos thuis is bijvoorbeeld mijn account gekoppeld. Als thuis muziek speelt en ik zet in de auto Spotify aan, stop de muziek thuis. Het zou veel handiger zijn als die die ‘family account’ gewoon maximaal 4 gelijktijdige streams toelaat, ongeacht op welk account!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *