Zo sluit Blackphone criminelen en terroristen buiten

Silent Circle
Silent Circle’s eigen Blackphone is één van de bekendste middelen van versleutelde communicatie. Daardoor is het helaas ook populair bij IS.

Zware encryptie wordt vanwege uiteenlopende (maar met elkaar samenhangende) redenen steeds populairder. Grootschalige dataroof door hackers, spionage door overheden, en techbedrijven voor wie je info goud waard is drijven veel mensen richting de sterk versleutelde diensten. Eén van de grootste spelers in deze markt is Silent Circle, die als een van de weinigen ook zijn eigen device heeft gelanceerd: de Blackphone. Helaas is een van de grootste fans van het apparaat de terroristische organisatie die luistert naar de naam IS.

In reactie op dreigementen van Anonymous, die total war heeft verklaard aan de Islamitische Staat, heeft IS een lijst van apparaten vrijgegeven waarvan het zegt dat zijn leden en supporters ze veilig kunnen gebruiken. Helemaal bovenaan die lijst: de Blackphone.

Ergens een aanbeveling, die positie, want het zegt iets over de veiligheid van het ding. Maar het is ook een argument voor de tegenstanders van encryptie, waaronder veel overheden. Die zouden het liefst zien dat encryptie zonder achterdeur-toegang volledig zou verdwijnen. In het licht van de aanslagen in Parijs klinkt zo’n stellingname bijna plausibel.

Silent Circle zegt nu maatregelen te willen nemen om gebruik voor dit soort doelen tegen te gaan, zonder daarbij overigens iets aan de encryptie te veranderen. Eén van de maatregelen is bijvoorbeeld verbeterde controle op het gebruik van gestolen creditcards en onjuiste NAW-informatie bij registratie. Volgens CEO Mike Janke gebruiken veel criminelen en terroristen deze middelen om toegang te krijgen tot haar diensten. Hij presenteert ook een argument dat vaak voor het rechtvaardigen van wapenbezit wordt gebruikt: een Blackphone is een middel, een gereedschap, en zoals elk ander gereedschap kun je het gebruiken voor goed of kwaad. Met andere woorden: Blackphones don’t kill people, terrorists do.

Nog geen reacties

  1. Persoonlijk ben ik nogal een privacyfreak dat was voor mij ook een van de redenen om een Blackberry te nemen. Ook na dat het niet meer hip was (buiten dat is het Querty toetsenbord ook superieur aan swipen als je het mij vraagt).

    Maar goed dit gebeurt altijd na terreur acties of wat dan ook. Er word kwaad gekeken naar privacy veilige producten zoals de Blackphone. Veel mensen stemmen dan blindelings voor maatregelen en wetten die privacy verminderen omdat ze nog kwaad zijn en “toch ze niks te verbergen hebben”. Er zijn al jaren discussies tussen bedrijven die juist privacy verdedigen en de overheid. De overheid kiest deze momenten het liefst om privacy wetten door te voeren.

    Ik geloof ook niet dat het verbieden van bijvoorbeeld de Blackhpone zal helpen. Het geeft misschien sommige mensen een geloof van schijnveiligheid, maar dit soort terreur acties zijn gewoon niet te stoppen. Er is altijd wel een manier om geheim te communiceren en een aanslag als dit voor te bereiden zonder gepakt te worden. En zoals al gezegd word het is gewoon een gereedschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *