Zo steel je een auto met de Rabobank-app

Rabo App
Criminelen hebben iets nieuws bedacht. Let hier op!

De Nederlandse politie heeft gemerkt dat er de laatste weken vaak via een nieuw trucje auto’s worden gestolen, en waarschuwt daar nu voor. Het werkt heel simpel: de dief laat zien dat hij het geld overmaakt via de Rabobank-app. Op het scherm staat “in behandeling”. Maar er valt helemaal geen betaling te verwerken, want de crimineel heeft te weinig geld op zijn rekening. De slechte Rabobank-app laat namelijk ook bij een te laag saldo meerdere minuten de melding in behandeling zien.

De auto wordt vervolgens alvast wel overgeschreven, en meegenomen, maar het geld wordt dus nooit overgemaakt. Als de oplichters dan door de politie hiermee geconfronteerd worden, zeggen ze het geld later contant te hebben overgemaakt. Er zijn inmiddels meerdere gevallen bekend van deze truc, vooral tijdens de afgelopen twee tot drie weken. Of het in alle gevallen om dezelfde mensen gaat is niet duidelijk.

De politie doet twee suggesties: contant afrekenen, óf alleen een betaling op deze wijze accepteren als je zelf over de Rabobank-app beschikt. Je kunt dan namelijk meteen zien of er iets is bijgeschreven of niet.

61 reacties

  1. Toen ik mijn auto kocht van een particulier, liet ik hem (deels) meekijken naar dat ik het geld naar hem over aan het maken was. Hij was erbij. Toen er stond dat de overschrijving was geslaagd, waren we gerust. Waarom zou je vertrouwen op een bericht “in behandeling”? Dan ben je wel dom hoor.

          • @autoblogger: Had het “contant” weggelaten, dan was je klaar en duidelijk geweest. Dit roept voor sommige verwarring op en eigenlijk is het geen goed Nederlands. Want met contant geld betaal je en geld maak je giraal over.

            OT: Altijd even wachten, tot het bevestigd is, ook in de app en nog liever, via de website van de betreffende bank, of via contante betaling.
            Als daar bezwaar tegen gemaakt wordt, is het geen zuivere koffie en wordt je bedonderd.

  2. Elke flapdrol kan natuurlijk sowieso een nep bank app maken die net doet alsof het geld is overgemaakt. Noem me sceptisch, maar ik zou daar nooit op vertrouwen.

  3. Dus wacht, er zijn écht mensen die ZO dom zijn om spullen mee te geven zonder dat het “overgemaakte” geld op hun eigen rekening staat? Al staat er “voltooid” op zijn scherm, waarom niet eerst gewoon ff op je eigen app kijken?

  4. Met de Rabo-app is helemaal niks mis. Gebruik ‘m zelf ook en ken de negatieve reacties van mensen die moeite hebben met verandering en vooruitgang.
    Back on topic: ik accepteer alleen overboekingen als ik zelf kan zien dat het geld op mijn rekening staat.

  5. Morgen maar ff naar ekris dan maar ? beetje stom iemand een auto mee te geven zonder dat er geld op de bank staat.. gevalletje eigen schuld dikke bult..

  6. Je zou toch verwachten dat mensen inmiddels meer dan voldoende gewaarschuwd zijn. Dit soort praktijken is in alle media al lang en breed uitgelicht.

    Gewoon boter bij de vis. En als er contant betaald wordt zorg dan op zijn minst dat je test of het geld echt is. En het beste is om er iemand bij te hebben, zodat de één zich over het geld kan bekommeren en de ander over de papierwinkel bij het overschrijven.

  7. Sorry dat ik zeg, maar sommige mensen moeten gewoon tegen zichzelf beschermd worden.
    Hoe oliedom kun je zijn? Kom op mensen.

    We mogen stemmen, auto rijden, kinderen krijgen. Voor veel mensen eigenlijk nog te veel verantwoordelijkheid kennelijk.

  8. Niks beschermen, zij moeten er achter komen, dat zij onder curatele gesteld moeten worden, of in iedergeval onder toezicht, dit soort handelingen mogen verrichten.
    Dit soort mensen behoort al helemaal geen auto te besturen, het zijn gevaren op de weg.
    Maar goed dat die auto dan bij ze weggehaald wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *