Zo verhelpt Facebook politieke desinformatie

'Facebook heeft hetzelfde effect op je hersenen als cocaïne'
Trump moest aantreden voordat de noodzaak werd erkend.

Facebook erkent in een veiligheidsrapport dat organisaties, zowel groepen mensen als overheden, desinformatie verspreidde via het sociale netwerk. Het miljardenbedrijf komt met verschillende maatregelen om de verspreiding van nepnieuws voor politieke doeleinden in de toekomst te voorkomen.

Nep-accounts

Het beveiligingsteam van Facebook wil onder andere iets doen aan het gebruik van nep-accounts. Het gebruik van accounts zonder daadwerkelijke echte gebruikers daarachter kan desastreuze gevolgen hebben, zoals dat onder andere in Zuid-Amerika gebeurde. Bots, nep-accounts die automatisch berichten plaatsen, worden volgens het Ameirkaanse bedrijf niet zo veel gebruikt.

Verkiezingen
Het falsificeren van een achterban is een kwalijke zaak, maar het verspreiden van nepnieuws voor politiek gewin is wel erg onethisch. Zo hint Facebook in het rapport naar de verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump. Deze met zwaar geschut uitgevochten campagne werd hoogstwaarschijnlijk beïnvloed door middel van de bewuste verspreiding van desinformatie.

Door middel van slimme algoritmes moeten verkiezingen voortaan zonder de verspreiding van valse feiten worden uitgevochten. Zo verwijderde het bedrijf al meer dan 30.000 nep-accounts ter bescherming van de afgelopen verkiezingen in Frankrijk.

Naast het flaggen van nepnieuws door gebruikers gaat Facebook dus ook zelf aan de slag met het bestrijden van ‘alternatieve feiten’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *