Zo verwijder je zoekresultaten uit Google

Zo verwijder je zoekresultaten uit Google
Wie achtervolgd wordt door vervelende zoekresultaten in Google, kan vanaf vandaag een verzoek indienen om die te laten verwijderen.

Het Europese hof oordeelde onlangs dat mensen het recht hebben om uit de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines te verdwijnen als hierdoor de privacy wordt geschonden. Het hof kwam tot dit besluit nadat een Spanjaard een rechtszaak had aangespannen om een krantenartikel uit ’98, waarin stond dat de man schulden had. Dit kwam nog steeds naar boven wanneer zijn naam werd gegoogeld. En dat is privacyschending in plaats van publiek belang, zo oordeelde het Hof, en Google was genoodzaakt de zoekresultaten aan te passen. Wat tot veel commotie leidde.

Ergo: er ligt nu een precedent waardoor bepaalde gebruikers in 32 europese landen zoekmachines kunnen vragen resultaten te verwijderen voor zoekopdrachten waarin hun naam voorkomt. Google zegt hierover:

“Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten die resultaten ‘ontoereikend, irrelevant of niet langer relevant, of buitensporig ten aanzien van de doeleinden waarvoor ze zijn verwerkt’ zijn.”

Google zal elk verzoek tot verwijdering afzonderlijke evalueren en “proberen de privacyrechten van de individu in evenwicht te brengen met het recht van het publiek om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie en deze te distribueren”. Het is dus niet zo dat je nu random zoekresultaten kunt verwijderen. Er moet een serieuze aanleiding voor zien, die prevaleert boven het publieke belang om dingen te weten.

Daarnaast moet je Google een geldig kopie van een ID-bewijs overhandigen, evenals een link naar de info die je wil laten ‘wissen’ en een reden waarom het gedateerd, irrelevant of ongepast is. Het formulier vind je HIER.

Foto-cc: Robert Scoble

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *