Zo weert NASA bedreigende asteroïden af

Auteur: , Geen reacties

De DART-methode zou zo door de scriptschrijvers van Armageddon bedacht kunnen zijn.

Het kostte de dinosauriërs zo’n 65 miljoen jaar geleden hun leven en veel doomsday preppers denken dat het ons ook zou kunnen overkomen: Een asteroïde, zo groot als een grote stad, ontregelt het ecosysteem van planeet aarde en roeit zo praktisch ieder organisme uit. NASA kan dit doomsday-scenario waarschijnlijk voorkomen.

Het had een filmscript kunnen zijn, maar de Double Asteriod Redirection Test (DART) moet kortsluiten of het mogelijk is om een asteroïde, afkomend op onze planeet, afgewend kan worden door middel van een satelliet. Yup, door een speciale satelliet op een ruimtesteen te laten crashen, moet de baan van het dodelijke projectiel beïnvloed worden.

DART
In 2022 zal het asteroïdepaar Didymos A en B veilig langs onze aardkloot vliegen. Dan zullen wetenschappers van NASA een speciale satelliet (ten grootte van een koelkast) op de ‘kleine’ Didymos B (160 meter doorsnee) laten crashen met een snelheid van zo’n 6 kilometer per seconde. De impact moet zo groot zijn dat de baan van Didymos B beïnvloed moet worden.

Dit is gemakkelijk te meten, omdat Didymos B in een baan rondom Didymon A (720 meter doorsnee) vliegt. De asteroïden kunnen in relatie tot elkaar worden geobserveerd.

Asteroïden
Het spectaculaire plan is overigens alleen voor levensbedreigende incidenten bedoeld. Kleine asteroïden raken onze planeet bijna dagelijks, maar worden in de atmosfeer zo heet dat ze simpelweg uit elkaar vallen. Meteorieten, kleine asteroïden, raken de aarde dagelijks duizenden keren, maar zoals bij een kleine asteroïde, worden de kleine steentjes of deeltjes geheel vernietigd in de atmosfeer. En dat, lieve kindertjes, noemen we een vallende ster.
Via: EngadgetEr zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).