Zo werden BlackBerry’s aangepast voor criminelen

Zo werden BlackBerry’s aangepast voor criminelen
Foei foei, Vinnie!

Ooit gehoord van Phantom Secure? Waarschijnlijk niet. Het techbedrijf heeft niet de naam, faam en reputatie van partijen als Apple of Samsung. Phantom Secure is actief op de smartphonemarkt, maar is zelf geen producent van mobiele telefoons. Wat doet het dan precies? Heel eenvoudig: het maakt BlackBerry-telefoons nog veiliger.

Jaren geleden waren BlackBerry-telefoons niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Probeer er tegenwoordig nog maar eens een te spotten. Daarop besloten de Canadezen om het over een andere boeg te gooien. Tegenwoordig installeert het bedrijf security software op de telefoons die licentiepartner TCL op de markt brengt. Dankzij features als DTEK by BlackBerry en Privacy Shade worden BlackBerry-telefoons als een van de veiligste smartphones ter wereld beschouwd. Maar het kan altijd beter. Daar komt Phantom Secure om de hoek kijken. Het bedrijf verwijdert de microfoon en camera’s van BlackBerry’s.

Onder de toonbank

Als je bijvoorbeeld de president of the United States bent of CEO van een mega-techbedrijf bent, is een goede smartphonebeveiliging een must-have. Wat je in ieder geval niet wil is dat criminelen en terroristen met dergelijke hardware rondlopen. En uitgerekend op dat vlak is Vincent Ramos, de CEO van Phantom Secure, de fout in gegaan. De FBI heeft de topman van zijn bed gelicht en aan de rechtbank van Californië voorgeleid. Volgens de aanklacht verkoopt Ramos onder de toonbank extra beveiligde BlackBerry-telefoons aan criminele kartels. Ook zou de topman betrokken zijn bij onder meer bij het witwassen van geld, gokken en drugssmokkel. Sterker nog, in de aanklacht lezen we dat de FBI vermoedt dat Phantom Secure enkel en alleen is opgezet om de criminele activiteiten van Ramos te verdoezelen.

Naast het weghalen van de microfoon en camera zou Ramos ook het GPS-systeem, de standaard internetbrowser en berichtendiensten hebben verwijderd. Daarnaast installeert hij naar verluidt de software Pretty Good Privacy, waarmee alle gesprekken standaard worden versleuteld. Tot slot kunnen alle gesprekken en de volledige inhoud van deze telefoons op afstand verwijderd worden. Het is volgens de FBI glashelder wat het doel hiervan is: criminelen uit de handen van de politie houden.

Volgens de FBI zijn er 20.000 aangepaste BlackBerry-telefoons van Phantom Secure in omloop, waarvan de helft zich in Australië bevindt.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *