Zo werkt het hoverboard van Lexus

Auteur: , 10 Reacties

Lexus is erin geslaagd een werkend hoverboard te maken. We weten niet waarom ze het hebben gedaan, we weten alleen dat het verschrikkelijk gaaf is.

Na de teaservideo van Lexus’ hoverboard was er de nodige scepsis omtrent het zwevende skateboard-project. Die wordt nu in één klap weggenomen, want de Japanse autobouwer heeft tekst en uitleg gegeven over het project. Ze begonnen 18 maanden geleden in samenwerking met de Duitse bedrijven IFW Dresden en evico GmbH, beiden gespecialiseerd in magnetische levitatie. In het proces werden ze geholpen door professioneel skateboarder Ross McGouran, waar nu een werkend exemplaar uit is ontstaan.

Zo werkt het hoverboard

Onderin het board zijn twee twee zogeheten cryostat-reservoirs geplaats, met daarin supergeleidend materiaal dat bij een temperatuur van –197°C wordt bewaard. Die temperatuur bereiken ze door het onder te dompelen in vloeibare stikstof (te herkennen aan de pluimpjes die eruit komen). Door het geheel boven een magnetisch veld te plaatsen blijft het hoverboard enkele centimeters boven de grond zweven en heeft het genoeg ‘weerstand’ om een volwassen persoon te dragen. Vergelijkbaar met de Maglev-techniek die Japanse hogesnelheidstreinen gebruiken.

Rijden (glijden?) op het hoverboard is volgens Ross McGouran wel een vreemde ervaring. “Het voelde alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen, met name wat betreft mijn houding en evenwicht.” Toch zien we hem in de video best een aantal meters maken, afgetopt door een sprong over een Lexus GS F, wat een tamelijk logisch stukje product placement is.

Nee, je kunt hem niet kopen

Het slechte nieuws: op een standaard skatepark en op straat heb je er niets aan. Lexus heeft voor de gelegenheid een speciaal skatepark in Barcelona omgebouwd en 200 meter magnetisch spoor aangelegd onder de oppervlakte. Want zonder deze magneten blijft ‘ie niet in de lucht hangen. Het is dus niet helemaal zoals Marty McFly het voor ogen had in BTTF 2, maar het komt in de buurt. Nu nog iemand die dit in productie wil nemen.

Check de video op Autojunk.nl.

hoverboard

Bekijk HIER hoe het hoverboard tot stand kwam.10 reacties

-edit: Autojunk hoort bij onze sites, het zou raar zijn als we het niet zouden gebruiken-
Ik vind het leuk!
Toch mooi dat ze een supergeleidend materiaal gevonden hebben die werkt bij -197grdC… Heeft de rest van de wereld ook wat aan.
Gedoe over autojunk? Maakt niet uit, hoverboard blijft gaaf, maakt niet uit waar je het ziet
Ziet er heel cool uit maar het is dus wel een volledig onbestuurbaar bord wat alleen maar rechtuit kan. Als ze echt geloven in ‘nothing is impossible’ zou ik daar nog wel een oplossing willen zien.
Cool…Nu. een auto zonder wielen..
@norge: de trein…
Het is dus niet special nieuwe techniek. Het is gewoon bestaande techniek in een nieuw jasje.
@gregorius: dit is techniek welke wij vroeger zelf mochten opbouwen bij natuurkunde in de tweede klas van HAVO… dit is gewoon de werking van magneten, alleen gebruiken zij ipv koper waarschijnlijk grafeen als geleider… hier zie je een huis tuin en keuken applicatie van deze techniek…

https://youtu.be/TpEvqfl-eCE
Leuk maar wat heb je er aan als automerk?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).