Zo werkt het scherm in de nieuwe Tesla Model 3 [video]

Auteur: , 34 Reacties
Model 3

Alles op één scherm.

De Tesla Model 3 is in meerdere opzichten anders dan een ‘gewone’ auto met een verbrandingsmotor. Zo is de sedan niet alleen volledig elektrisch, maar zijn er ook geen fysieke knoppen in de auto aanwezig. Alle bedieningen verlopen via een centraal geplaatst scherm. Zelfs het aan of uitzetten van de ruitenwisser.

In een nieuwe video op YouTube is te zien wat we kunnen verwachten van dit flinke scherm. Het display is zo geplaatst dat passagiers ook eenvoudig de boel kunnen bedienen. Vermoedelijk is de Model 3 voor veel toekomstige eigenaren de eerste Tesla. Het zal dus even wennen zijn. Model S en Model X-rijders zijn deze manier van opereren inmiddels wel gewend.

Het ziet er mooi uit, maar een nadeel is dat zo’n groot display prominent aanwezig is in het interieur van een auto. Je moet er wel van houden. Persoonlijk vind ik de iPad-achtige displays in sommigen Mercedessen al lelijk aanwezig. Laat staan dit enorme scherm. Verwerkt in het dashboard, zoals bij de nieuwe Bentley Continental GT en Mercedes S-klasse, heeft mijn voorkeur.34 reacties

Leuk voor Navi en Spotify.
Waardeloos voor simpele basis functies in een auto zoals de airco bedienen, stoelverwarming, etc etc.
@turbobrick: In mijn eigen ervaring werkt het voor beide dingen die jij noemt perfect!
@blacksquad: Zal best, er zijn ook mensen die in 2017 niet meer dan een Nokia 3310 nodig hebben.
@turbobrick @blacksquad: dan kopen zij lekker een opeltje uit 2003 ipv een tesla. Niemand die tot iets gedwongen wordt hoor.
@lippie: Nog een valies naast het scherm plaatsen, kan je gelijk je kleding meenemen.
@turbobrick: dat kan je gewoon onderin het scherm aanpassen. Zo lastig is dat niet. Met fysieke knoppen moet je ook altijd even kijken. Journalisten roemen het interieur overigens vanwege het open gevoel en veel licht dat binnen komt. Heel rustig juist met enkel een scherm. Ja, ingebouwd is mooier maar ook duurder en lastiger voor bv. UK auto’s om te bouwen (als in: kost meer).
@stfu: ze praten een beetje als mijn oude moeder over telefoons, ze zien een nokia voor zich en zeggen dan dat het allemaal moeilijk is terwijl we een iphone hebben.
@stfu: Zal best maar echte auto liefhebbers hebben alles al voorbij zien komen de afgelopen 30 jaar en we weten inmiddels dat druktoetsen, tiptoetsen, touchscreens en zelfs trackpads niet alles is.
Voor simpele handelingen van een radio of ventilatie gaat niet boven een ronde draaiknop.
We zagen fabrikanten van alles proberen om toch weer terug te komen bij de basis.
Kan je bedienen zonder enig zicht en iedereen weet direct hoe dat werkt.

Voor de tesla 3 moet de wet wellicht aangepast worden gezien de handelingen aan dat touchscreen.
Mensen krijgen zelfs boetes voor het bedienen van een smartphone die in een houder zit, en dat is in weze niets anders dan dit ding.
@turbobrick: behalve dat dit ding is ontworpen om in een auto te bedienen.

Het meeste gaat overigens automatisch en hoef je niet eens in te stellen. Lightsensor, regensensor, climate control, adaptieve cruise control… je hoeft alleen nog maar te sturen, ow wacht. Alleen maar opletten dan.
@stfu: @stfu: Ik kan mijn auto gewoon blind bedienen hoor. Dit soort schermen met zoveel functies in de de auto is gewoon niks. Het zorgt gewoon voor te veel afleiding en staat naar mijn mening gelijk aan het bedienen van een telefoon die je in een houder hebt hangen.
En die mening komt niet zomaar uit het niets. Ik werk zelf veel met Fendt trekkers, daar zit ook zo’n touchscreen in waar je zo’n beetje alles mee kan instellen (toegegeven, op zo’n trekker zit een pak meer dan op zo’n tesla). Aan het begin dacht ik nog wel eens van “och, dat stel ik onderweg wel even in”, of “hmm, toch maar even bijstellen”. Die instelling zit dan net weer in een ander menu en voor je het weet zit je zo in dat scherm en mis je vijf kinderen, een zwangere vrouw en de kat van het buurmeisje.
Natuurlijk, 9 van de 10 duurt het maar even, maar de 10 keer steekt er een kind over.
Ik gebruik dat scherm op de trekken niet meer tijdens het rijden, ik heb tegenwoordig alle belangrijke functies op de joystick ingesteld, moet ik toch wat instellen op het scherm dan zet ik dat ding stil.
Jammer dat er geen scherm zonder randen is gebruikt. Lijkt mij juist in de auto geweldig!
Lijkt wel een computer scherm, zo overdreven groot
Ik ben op zich wel een fan van touchscreens op telefoons enzo. Toch blijf ik er bij de auto de enige plek is waar je alles moet kunnen bedienen zonder er naar te hoeven kijken. Een auto is dus de enige plek waar je echt geen touchscreen moet hebben. En nog los van het “ogen op de weg” argument, ik vind het ook nooit echt makkelijk bedienen in een bewegende auto.
@hijman85: eens, maar denk/hoop wel dat de meeste basisfuncties ook met de stuurwieltjes gedaan kunnen worden.
Wat blijft het toch een verschrikkelijk stukje design dat scherm in die auto.
@3246cm252kw: Ja, het ziet er idd niet uit …. lelijk stuur, een echt dashboard is geen sprake van en het nige wat er is is een Ipad pro achtige device.
@turbobrick: nou is je verbrandingsmotor al afgenomen en dan ook nog eens knopjes en gevoel? Waar gaat het heen…
Ik wil gewoon een potente brandstofmotor, een paar duidelijk tellers, een goede radio, climatecontrol, cruisecontrol, een fijne handbak en een set lekker zittende stoelen. Tablets, schermen en “infotainment” kunnen me gestolen worden.
Waar zit de knop voor de gevarenlampen? Ergens in de Tablet maar ik zag deze niet prominent aanwezig.
Het is best geinig zo maar als je rijdt vrees ik toch voor enige afleiding, zeker in het begin denk ik
@lekkerlinksrijden: https://teslamotorsclub.com/tmc/attachments/m3roof-crop-png.240046/

Tegen het plafond dus, bij de achteruitkijkspiegel.
@postzegel: ok dankjewel, weten we dat ook weer
Er zitten nog steeds gewoon knopjes op ’t stuur en belangrijker: stengels er net achter: ruitenwissers en richtingaanwijzers gewoon zoals we gewend zijn. Zonder handen van het stuur te halen. Net een normale auto.

Alarmlichten: Daar zal toch wel een idioot grote knop voor zijn ergens?
@postzegel: volgens mij is dat ook wettelijk verplicht toch, dat het een fysieke en makkelijk te vinden knop is?
Reageert snel en ziet er tof uit. Heel clean met leuke features. Kunnen de grote merken nog wel wat van leren. Zelfs een merk als Land Rover of Lexus bouwen nog steeds zwaar achterhaalde systemen in hun auto’s.
@stfu: Veel van leren ? Begin eerst eens met design 101. Het ziet er niet uit.
Bij de Model S gaat het nog, maar dit is niet te hachelen…
@cazzo046: En als je dan zo’n scherm hebt verwerk het dan in het ddashboard.
Dit is net zo lelijk als bij de A benz met die 200 euro Tom Tom look met ook van die dikke bezels.
Bij inbouw kan je iets heel simpel bezels laten ogen en dat straalt meer uit.

Oh wacht, de bezels zullen nodig zijn voor de bediening, om de swipes af te kunnen maken.
Lekker handig.
@turbobrick: wat is bezels?
Oef wat een oerlelijk dashboard en stuur. #plastic
En ik heb nu al zin om die tablet het dashboard te trekken. Nog even en dan staat dit scherm ook op de boodschappenlijstjes van de Roemen, Bulgaren en ander crimimeel volk
Dit is horror. Nu ziet het er nog leuk uit maar over 3-5 jaar moet er nog meer functie ingeprakt worden door Spotify, Navi, beveilingsupdates etc en dan begint het toch een beetje te stotteren. Buiten dat: ga je een keer met een iets te vette/natte/plakkerige vinger over het scherm en het feest kan beginnen: volume op 1000, airco uit, stoelverwarming op 10.
Een niesbui van de passagier kan ook tot interessante taferelen leiden :)
via Android app
@defl8: mijn scherm stottert totaal niet. Echt, waar heb je het over?
Ik vind het een normaal scherm.
Filmpje werkt niet meer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).