Zo wil Apple filmen/fotograferen bij concert of films stoppen

Auteur: , 1 Reactie
Concert filmen

Straks is het misschien niet meer mogelijk om overal waar je wil te filmen met je iPhone.

Een nieuw patent doet namelijk een methode uit de doeken om daar een stokje voor te steken. Via een speciaal infrarood-signaal, dat gecodeerde data bevat, kan fotograferen of filmen op bepaalde locaties onmogelijk worden gemaakt. De iPhone zet data in dit signaal dan om in een commando dat de camera-functie buiten werking stelt. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat in de bioscoop een illegale kopie van een film wordt gemaakt, of dat iedereen tijdens een concert de mobieltjes in de lucht houdt – wat inderdaad vervelend kan zijn.

In de aanvraag wordt het idee als volgt omschreven:

“For example, an infrared emitter can be located in areas where picture or video capture is prohibited, and the emitter can generate infrared signals with encoded data that includes commands to disable the recording functions of devices. An electronic device can then receive the infrared signals, decode the data and temporarily disable the device‚Äôs recording function based on the command.”

De nadelen van dit soort technieken zijn natuurlijk helder. Handig voor de Erdogannen en Assads van deze wereld. Even een infrarood-paal plaatsen en hoppa, niemand kan meer vastleggen hoe een demonstratie of opstand wordt neergeslagen. Nou ja: wel nog de gelukkige bezitters van een Android-toestel.

Er worden ook wat positievere toepassingen genoemd. De techniek kan bijvoorbeeld worden ingezet om in een museum informatie naar de smartphone te verzenden over een kunstwerk of voorwerp dat wordt gefotografeerd.

Overigens wordt onze favoriete toepassing in de patentaanvraag niet eens genoemd: het voorkomen van verticaal filmen.1 reactie

Ik denk dat een toepassing als deze de verkoop van de telefoons eerder zal afremmen dan stimuleren.

Trouwens, over dat patent waarmee verticaal filmen moet worden tegen gegaan: die optie is al aanwezig in bijv. de OpenCamera app, die je de Google Play store kunt vinden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).