Zo wil Apple je lichaam monitoren

Tim Cook
De aankondiging van CareKit valt misschien niet zo op tussen alle nieuwe apparaten. Uiteindelijk is de introductie ervan mogelijk een grotere vernieuwing dan de laatste iPhone en iPad.

Voorgangers van CareKit zijn de Healthkit (introductie 2014) en ResearchKit, waarmee een iPhone-gebruiker gemakkelijker aan een klinische studie (medicijnenonderzoek bijvoorbeeld) kan deelnemen. Maar het lijkt Apples’ ambitie om iOS dé plek te maken waar gebruikers alles tracken, vergelijken en bijhouden dat met hun gezondheid te maken heeft. Met CareKit wordt het ook mogelijk om informatie over de gezondheid met anderen te delen. Momenteel is er in ons eigen land wat discussie over het gebruik van WhatsApp, waarmee artsen vaak (vertrouwelijke) informatie over patiënten delen. Nu is er dus een ‘app for that’. Hartslag, menstruatiecyclus, beweging, en zelfs DNA: al deze informatie moet straks samenkomen in het ‘raamwerk van apps’ dat CareKit wil zijn.

CareKit komt rechtstreeks voort uit ResearchKit, stelt Apple-COO Jeff Williams. Bij de eerste app was het bijvoorbeeld al mogelijk om na het innemen van medicijnen verschillende symptomen te registreren. Via CareKit wordt deze mogelijkheid straks uitgebreid met het delen van de data met artsen en andere zorgverleners. Handig, omdat artsen normaal gesproken vaak in een afspraak van een kwartier een inschatting van de conditie van de patiënt moeten maken. Nu heeft men direct toegang tot een uitgebreide dataset.

ResearchKit-apps als Asthma Health en MyHeart Counts bieden nu ook de mogelijkheid om het eigen DNA te delen. Zo kan onderzoek worden gedaan naar de genetischen achtergrond van een ziekte zoals astma. Dat zou onderzoekers inzicht kunnen bieden in de vraag waarom sommige patiënten anders op medicijnen reageren dan anderen en welke rol genen spelen in de kracht van astma-aanvallen. In de VS kunnen voor dit doel speciale speeksel-tests worden gehaald. Het National Institutes of Health stelt er 25.000 gratis ter beschikking.

Nog niet eerder werd er zo veel medische informatie uit wearables, het DNA, en verklaringen van patiënten verzameld en samengevoegd. Dat kan individuele patiënten helpen, tot doorbraken in medicijnen- of ander wetenschappelijk onderzoek leiden. Uiteraard liggen er ook allerlei privacy-bedreigingen op de loer. Apple stelt patiënten en onderzoek op deze manier te willen helpen, maar het bedrijf hoopt uiteraard ook flink te verdienen aan de gegevens.

3 reacties

  1. Het is dus maar goed dat Apple zo stevig standhoudt tegen de FBI. Al is het de vraag bij wie deze dat veiliger zijn. Doe toch maar een papieren passientendossier

  2. Mooi dat als het gaat om je gezondheidsgegevens Apple een totaal andere aanpak heeft dan Google.

    – Google verzamelt om persoonlijk gericht agressiever te kunnen adverteren, ook met gebruik van je gezondheidsdata, en helpt mensen met inzicht in hun eigen vitale data gezonder te worden.
    – Apple richt zich op het gezonder worden van de individuele gebruiker, en het anoniem verbeteren van de medische wetenschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *